maandag 16 juli 2012

Fietsen leer je niet uit een boekje


En opruimen leer je niet in de bibliotheek.

Je leert alleen maar fietsen door het te doen.
Proberen, misschien eerst met zijwieltjes en iemand die het je leert. Je vader of moeder misschien. Dat vindt niemand raar.

Dit soort praktische vaardigheden leer je niet uit een boekje. Althans niet alleen. Je merkt pas echt hoe het is als je op de fiets stapt en probeert je evenwicht te houden.

Met opruimen en organiseren is dat niet anders. Als je geluk hebt krijg je veel mee van je ouders. Maar dat gebeurt niet altijd. En de manier die je geleerd hebt, werkt ook niet altijd meer.

Tenslotte is de wereld nu heel anders dan toen je jong was. Er was geen internet, geen mobiele telefoon. Het hele leven was een stuk rustiger. Niet dat er minder te doen was in huis, integendeel. Maar er was vaak meer tijd om dat te doen. En veel minder afleiding.

Je hoefde ook veel minder te kiezen. Er waren 2 televisiekanalen, één telefoonaanbieder. Je zat in het ziekenfonds dat in jouw regio zat. Of je was particulier verzekerd via je baas. Helder en duidelijk. En als het op gas en licht aankwam, dan hoefde je daar al helemaal niet over na te denken.

Geen wonder dus dat je nu soms ook andere tactieken nodig hebt om opgeruimd te raken en te blijven. Om tijd te kunnen maken om geconcentreerd aan een taak te werken. Gelukkig zijn er genoeg instructies te vinden over hoe je dat kunt doen. Dat zijn de boekjes.

Om echt opgeruimd te raken zul je aan de slag moeten. Uitproberen wat voor jou werkt. Verschillende manieren uittesten. Experimenteren. Net zo lang tot je een manier vindt die je past en die je vol kunt houden.

En daarbij kun je mijn tips volgen en daarnaast ook je intuïtie.

Zo is het bijvoorbeeld voor veel mensen handig om op een vast tijdstip een opruimtaak uit te voeren. Of om die taak in ieder geval per week in te plannen.

Maar voor sommigen zal hun schema zo hectisch zijn dat dat helemaal niet lukt. Dan kun je bijvoorbeeld een keuzelijstje met taken bij de hand houden, voor als je even een kwartiertje beschikbaar hebt. Of je zorgt dat je een keer per maand een dagdeel vrijhoudt om op te ruimen.

Ook adviseer ik vaak om per kamer op te ruimen, zodat je sneller resultaat ziet en één plek in huis helemaal af kunt ronden.

Maar er zijn mensen die het fijner vinden om dwars door het huis heen allerlei taken aan te pakken. Gewoon, omdat ze snel zijn afgeleid. Of omdat ze van veel variatie houden.

Voor elke tip die ik geef, zijn er dus altijd mensen die het tegenovergestelde prettig vinden. Gewoon omdat dat voor hun werkt. En dat is het enige waar het om gaat.

Wat voor iedereen geldt is dat je jouw manier alleen ontdekt door het te doen. Door in actie te komen. Ik bied je dat bijvoorbeeld in de vorm van Sloworganizing, waar je wekelijks een opdracht krijgt. Zo ga je aan de slag om jouw manier van opruimen te ontdekken.

Het kan dus een heel creatief proces zijn om precies die manier te vinden die bij jou past. Met veel experimenten en ontdekkingen. Wel zo leuk eigenlijk.