maandag 17 december 2012

Loslaten en ontdekken wat je echt wilt


De L van Sloworganizing staat voor loslaten. Natuurlijk doel ik daarmee vooral op het loslaten van spullen, maar er valt nog zoveel meer los te laten. En dat geeft je allemaal ruimte. Ruimte in je hoofd, ruimte in je agenda. Ruimte voor jou.

Als je loslaat wat je moet, dan krijg je ruimte voor wat mag. Een beetje vriendelijker voor jezelf zijn. Dat mag. Luisteren naar wat jij wilt en daaraan toegeven, dat mag. Gewoon die afspraak een keer afzeggen, dat mag. Een keer inconsequent zijn, mag ook. Gewoon lui op de bank zitten, geen probleem. Dan bèn je nog niet meteen lui.

Loslaten is zo min mogelijk doen wat moet. En dus hoeft loslaten ook niet. Je kunt je namelijk niet voornemen om los te laten. Zo werkt het niet. Als je moet loslaten, dan wordt het niets.

'Om iets los te laten moet je het eerst vastpakken', hoorde ik eens. Dat klinkt als een mooie diepzinnige zin. Ik denk dat het zoiets betekent als: je moet je eerst ergens van bewust zijn, voordat je kunt zeggen dat je het anders wilt. Dat je teveel van iets hebt, of juist te weinig.

Maar ja, hierboven staat toch ook alweer dat je iets moet, namelijk je bewust zijn. En loslaten is nou juist niet-moeten. Vooral niets moeten van jezelf, denk ik. Je afvragen wat jij eigenlijk zelf wil. En daar geen oordeel over hebben.

Wil je slapen of op de bank hangen? Dan doe je dat. Als je dat echt wilt.

Loslaten is (voor mij) niet hetzelfde als toegeven aan elke gril, elke gedachte of elke emotie die je invalt. Je mag best impulsief zijn, altijd maar plannen mag je loslaten. Maar het gaat er wel om wat je echt wilt.

En bepalen wat je zelf wilt, dat valt niet altijd mee. Je wordt de hele tijd afgeleid door allerlei mensen die van alles van je willen. Dat zijn dingen die zij willen, niet per se wat jij wilt.

Zo ben ik zelf nog steeds bezig om te accepteren wat het betekent dat ik nogal introvert ben. Ik vind het leuk om mensen te zien, maar ik heb ook tijd voor mezelf en met mezelf nodig. Zo doe ik energie op voor nieuwe ontmoetingen. Dat heeft iets te maken met wat ik wil en ook met wat goed voor me is.

De meeste organizers gaan naar hun klanten toe. Dat doe ik ook wel, maar ik wil ook graag mensen op een andere manier bereiken. Dat past bij wie ik ben (als introvert vind ik het heerlijk om te schrijven), maar ook bij wat ik wil, namelijk opgeruimd leven voor veel mensen bereikbaar maken. Toch heb ik er even over gedaan voordat ik dat ook echt ging doen.

Ik moest eerst loslaten dat je als organizer 1 op 1 werkt, bij je klant thuis. Ik moest me realiseren dat het anders kon en dat ik het graag anders wilde. Maar toen ik dat eenmaal geaccepteerd had, ging het snel en was Sloworganizing binnen een paar maanden in de wereld gezet. Omdat het echt bij mij past en echt is wat ik wil. Dat geeft enorm veel rust en ruimte. En is dat niet waar je naar op zoek bent?

Loslaten is dus ontdekken wat bij jou past, wat jij wilt. Ook als dat niet is wat de meeste mensen willen of wat anderen van je willen.

Het grote voordeel is: als je weet wat je echt wilt, dan hoef je heel veel dingen niet meer. Omdat ze niet horen bij wat je wilt. Heel simpel, als je het eenmaal hebt uitgedokterd. Uitvinden wat je echt wilt kost tijd. Tijd om dingen op een rij te zetten, maar ook om er een beetje over te peinzen. Het om en om te keren in je hoofd.

December is een prima moment om eens na te denken over wat je echt wilt.

Ga bijvoorbeeld na wat je het afgelopen jaar allemaal gedaan hebt. Waar wordt je blij van? Waar krijg je energie van? Waar zou je wel vanaf willen? Wat zou je los willen laten?

En wat zou je heel graag willen? Welke wensen heb je? Wat zou je altijd nog willen? Maak gewoon eens een lijst of twee: een 'ja' en een 'nee, niet meer' lijst. Je hoeft er nog niets mee te doen. Ben je meer visueel of creatief ingesteld of vind je het gewoon leuker, maak dan een kleurige mindmap.

Kijk eens naar je lijst of mindmap, door je oogharen, als het ware. Zie je een rode draad? Dingen die steeds terugkomen? Wat zou dat betekenen? Wil je weg, reizen en een andere baan of je baan opzeggen? Dat hoeft niet te betekenen dat je echt die wereldreis gaat maken. Misschien wil je gewoon wat meer tijd zonder afspraken of misschien wil je een eigen bedrijf beginnen? Of ben je gewoon aan vakantie toe?

Maak je lijst en laat het los, je hoeft er niets mee, ook dat mag je loslaten.

zondag 2 december 2012

Vier snelle opruimtips voor drukke mensen


Het eerste principe van Sloworganizing is dat je met kleine veranderingen groot resultaat kunt bereiken, als je ze maar consequent doet. Dat is de S van stap voor stap.

En dat is niet alleen omdat het woord Slow toevallig met een S begint. Het komt wel goed uit, want ik denk dat dit principe de basis is voor de andere drie (loslaten, opruimen in je eigen ritme en weldadige gewoontes).

Er zijn een hoop kleine dingen die je dagelijks kunt doen om je opgeruimder te voelen en om opgeruimder te leven. En omdat de meesten van ons nou eenmaal druk zijn, is het ook een prima methode als je weinig tijd hebt. Je krijgt er zelfs meteen meer tijd door.

Wil je nog dit jaar beginnen, laat je dan inspireren door deze vier kleine stappen voor een opgeruimder leven:

1. Snel vertrekken, zonder iets te vergeten
Zorg dat je snel kunt vertrekken door je portemonnee, sleutels, telefoon, agenda en je (zonne-)bril een vaste plek te geven. Leg al die dingen die je elke dag weer meeneemt bij elkaar op een plek waar je ze snel af kunt grissen.

Zo kun je supersnel vertrekken, zonder dat je iets vergeet.

2. Een dynamische boodschappenlijst
Zorg voor de blocnote in de keuken, liefst een magnetisch blokje dat aan de koelkast of aan je planbord kan hangen. Op het moment dat je een nieuwe pot pindakaas aanbreekt of de laatste tube tandpasta pakt, schrijf je het meteen op je lijst. Combineer dit met een maaltijdplanning en je hoeft nooit meer na te denken over je boodschappen.

3. Leg 's avonds je kleding klaar voor de volgende dag
De ochtenden zijn vaak hectisch, zeker als je kinderen hebt en/of vroeg weg moet naar je werk. Niet het beste moment om rustig te bepalen wat je aan wilt doen. En in het donker kan dat ook nog wel eens lastig zijn: zijn dit nou mijn donkerbruine of mijn zwarte laarzen?

Bepaal daarom 's avonds al wat je de volgende dag aan doet. Kijk even in je agenda wat voor afspraken je hebt en bepaal welke kleding daar bij past. Bijkomend voordeel: je hoeft nooit meer 's ochtends even snel dat bloesje te strijken. Scheelt ook weer in de ochtendstress.

4. Handel je e-mail af in blokken
De hele dag mail checken kost meer tijd dan je denkt. Ga er liever een paar keer per dag even voor zitten. Ruim een half uurtje in en handel zoveel mogelijk af. En wel zo dat je er mee klaar bent. Doe dat niet meer dan drie keer per dag.

Mails die je niet in 2-5 minuten kunt beantwoorden, zijn een actiepunt. Zet ze op je actielijst, zodat je niet steeds die mail hoeft te openen om te kijken wat het ook alweer was. Zet ze eventueel in een apart mapje 'actie'.

Maak ook een mapje 'lezen' en zet daar al je nieuwsbrieven in. Lees die als je even tijd over hebt of als je even geen inspiratie hebt (bijvoorbeeld vlak na de lunch).

Zit jouw ideale actie er niet bij? Bedenk zelf welke kleine actie je leven makkelijker zou maken. Waar loop je steeds tegen aan? Hoe kun je een kleine stap nemen om dat te veranderen? Succes!

Kom je er niet uit? Mail me gerust, ik denk graag met je mee.