dinsdag 15 januari 2013

De uitdaging: elke dag iets loslaten

Ik weet niet of jij aan goede voornemens doet, maar mijn voornemen is om je dit jaar nog meer te inspireren om je opgeruimde leven te creëren. Om te beginnen wil ik dat doen met een bijzonder project.

Ik ga de uitdaging aan om elke dag 1 ding los te laten. Daar ben ik op 2 januari mee gestart en ik ga er mee door tot en met 22 maart. Ik doe daarvan verslag op mijn blog op www.sloworganizing.nl/wp/.

Waarom die periode? Het is precies 80 dagen en het is een mooie aanloop naar de lente. Ik ga dus in totaal 80 dingen loslaten.

Bovendien organiseer ik op 23 maart de Landelijke Loslaatdag. Daarover volgt later meer informatie, het is de bedoeling dat er in hele land activiteiten plaats gaan vinden. Hou die datum dus alvast vrij!

Ga je ook de uitdaging aan?
Ik hoop natuurlijk ook dat ik je inspireer om mee te doen
aan deze uitdaging om 80 dingen los te laten. Laat gerust je ervaringen achter op mijn blog.

Ik daag je uit om ook ruimte te maken voor jou, voor de dingen die je echt belangrijk belangrijk vindt, om plezier te hebben en je vrij te voelen.

Lees hieronder mijn eerste loslaatervaring.

Loslaten, de start van de uitdaging

Oké, de komende 80 dagen ga ik dus elke dag iets loslaten. Eén ding per dag. Dat moet te doen zijn, zou je zeggen. Maar elke dag, dat is toch wel pittig.

De eerste paar dingen heb ik wel in mijn hoofd, maar daarna heb ik eerlijk gezegd nog geen idee wat ik ga loslaten.

Maar het is dan ook een uitdaging en dat zou het niet zijn als het makkelijk was. Ik voel me er een beetje ongemakkelijk bij, omdat ik niet precies weet wat het gaat brengen en omdat 80 dagen en 80 dingen toch best veel is.

Wat ik wel weet is dat het me ruimte gaat brengen en dat ik uiteindelijk blij zal zijn met wat het me oplevert: meer ruimte om mezelf te zijn, om creatief te zijn, om te ontspannen en om leuke dingen te doen. Dat staat me wel aan.

Zo na de feestdagen ben ik er altijd even helemaal klaar mee om een vol huis te hebben. De kerstboom en de versiering zijn weer opgeruimd. Dan is het lekker om nog even een stapje verder te gaan en ook andere dingen op te ruimen.

Het eerste wat ik heb losgelaten

Ik mag natuurlijk lekker SLOW beginnen met loslaten,
dus ik laat als eerste iets los waarvan ik eigenlijk niet begrijp dat ik het al die tijd heb bewaard. Je ziet het op de foto.

Het is misschien niet meteen te zien wat het is, het is een marmeren ding, waar drie waxinelichtjes in passen. Ontzettend zwaar.

Ik weet ook hoe ik er aan kom: het stond in het eerste huis dat ik zelf huurde. Dat huurde ik van een particuliere verhuurder. Zijn moeder had er in gewoond en een paar dingen achtergelaten, waaronder deze kandelaar.

Inmiddels ben ik daarna nog 2 keer verhuisd. En ik heb eigenlijk geen idee waarom ik dat ding steeds heb meeverhuisd. Ik denk omdat het wel een handig ding was om kaarsjes in te branden. Ik heb het wel vaak gebruikt, maar de laatste paar jaren niet meer. Maar het stond wel het hele jaar op onze salontafel.

En het is natuurlijk gewoon een lelijk ding. Dus waarom ik het in mijn huis zou willen hebben, is me eigenlijk een raadsel.

Dat is wat er gebeurt als je niet met aandacht bij je omgeving bent. Dan tolereer je dit soort dingen. Ik ben er niet aan gehecht, ik vind het lelijk, ik heb er geen speciale herinneringen bij aan iemand, ik heb het niet gekregen van iemand waar ik om geef. Kortom: weg ermee!

Hé, lekker voelt dat. Ik leg het bij de stapel die bedoeld is voor de kringloopwinkel. Misschien kunnen zij er nog iets mee.

Want ik zal ook verslag doen van wat ik doe met de spullen die ik loslaat. Dit gaat dus naar de kringloop.

Stand van zaken op 2 januari 2013:

Los te laten: 80
Losgelaten: 1

Nog los te laten: 79


De Loslaatuitdaging
Tijdens de Loslaatuitdaging laat Yvonne de Bruin van Sloworganizing in 80 voorwerpen los in 80 dagen. De uitdaging loopt van 2 januari tot 22 maart 2013, in de aanloop naar de Landelijke Loslaatdag op 23 maart 2013 (daarover volgt later meer informatie). Verzin je eigen Loslaatuitdaging en doe mee.

woensdag 2 januari 2013

Tijd: gebrek of overvloed?


Een paar weken geleden mocht ik een lezing bijwonen van Joke Hermsen. Zij is filosofe en schreef onder andere het boek Stil de tijd. De titel geeft al aan dat dit niet gaat over handiger met je tijd omgaan of nog meer doen in minder tijd.

Het gaat om hoe je tijd beleeft en hoe je die het 'beste' kunt benutten. Wat dat 'beste' ook mag betekenen. Een mooi thema, vind ik.

Soms vliegt de tijd voorbij, als je samen met je geliefde bent of als je supergeïnspireerd bezig bent met wat je graag doet. Ik heb het zelf regelmatig als ik aan het schrijven ben. Als het heel goed gaat, dan bestaat de tijd zelfs even niet voor me. Dan vergeet ik mezelf en de klok. Een goed boek wat ik aan het lezen ben, kan hetzelfde effect hebben.

Op andere momenten, dan lijkt een minuut wel een eeuwigheid te duren, bijvoorbeeld als je wacht op een vertraagde trein op een koud perron. Of als je in de tandartsstoel ligt en je weet dat er zo geboord gaat worden.

Toch loopt de klok in beide gevallen even snel. Het is alleen je eigen tijdbeleving die anders is. Dat is het verschil tussen kloktijd en je innerlijke tijd.

Als het over kloktijd gaat, dan voel je al snel een tekort: er is zoveel te doen en de klok tikt onverbiddelijk voort. Je racet door het leven, van het ene klusje naar het andere. Je bent nooit klaar, je hebt nooit tijd. Niet voor anderen, laat staan voor jezelf. Je bent vaak moe en prikkelbaar.

Je innerlijke tijd is een heel ander verhaal. Die ervaar je als je je concentreert, je met aandacht werkt of als je juist wegdroomt. En die kan eindeloos voelen. Op je innerlijke tijd kun je van alles beleven, zonder dat je klok er toe doet.

Dan kun je voelen, nadenken, anders tegen dingen aankijken, een 'ingeving' krijgen, omdat je hoofd onverwachte combinaties kan maken. Ideeën komen alleen op je innerlijke tijd, creatief ben je alleen op je innerlijke tijd.

Joke Hermsen noemt die kloktijd chronos en je innerlijke tijd Kairos.

Kairos is de god van het geschikte moment (helemaal Slow). Hij heeft vleugels en kan je laten vliegen. Als je 'm de kans geeft. En die kansen zijn in de huidige tijd steeds kleiner.

Er zijn steeds minder momenten waarop je geconcentreerd kunt werken. Je wordt steeds onderbroken, door mail, twitter, telefoon, internet. Er is altijd wel iets. Laat staan dat je tijd hebt om een beetje voor je uit te dromen. Kun je je nog herinneren wanneer je je voor het laatste verveelde? Ik eerlijk gezegd niet. En toch heb je ook verveling soms nodig.

Volgens Joke Hermsen hebben we een 'rustbrein', een deel van ons brein dat juist actief is als we rusten. Zo ordenen we alle informatie en input die we hebben ontvangen. Het probleem is, dat je tegenwoordig bijna nooit meer echt rust hebt. Je bent continu bezig en vaak met een schermpje. Is het niet je computer, dan wel je tablet, de televisie of je smartphone. Dan komt je hoofd niet tot rust.

Je krijgt dan geen tijd meer om indrukken te verwerken. Je wordt daar knorrig en gehaast van. Als je het te lang volhoudt, dan krijg je zelfs geheugenproblemen. Als organizer denk ik dan: wat gebeurt er met je als je je herinneringen niet goed opslaat of als je nooit meer tijd hebt om ze op te laten borrelen? Dan ga je misschien wel spullen gebruiken om die herinneringen bij de hand te houden.

Doe dus de komende tijd niets. Geef je hoofd rust. Slaap uit, rommel door het huis, zit lang aan tafel, lees weer eens een boek. Geef je innerlijke tijd de vrije teugel. Doe je uiterste best om je te vervelen. Dan kun je creatief, vol nieuwe ideeën en heerlijk rustig, met ruimte in je hoofd het nieuwe jaar in.