woensdag 15 mei 2013

Je opgeruimde leven onder handbereik

De meeste mensen worden blij als ze denken aan een opgeruimd huis, ruimte, niet meer dat gevoel dat je nog zoveel moet, weten waar alles is en elk voorwerp makkelijk en snel op kunnen bergen.

Maar als je denkt aan wat je daar dan allemaal voor moet doen, dan ben je minder blij. Dat is zo'n enorme berg werk. Het gat tussen dat ideaal van een opgeruimd leven en je huidige leven is te groot. Dat haal je nooit.

Dus waarom zou je er aan beginnen? Je bent al vaak begonnen en dat is ook niet gelukt. Voor jou is het gewoon niet weggelegd. Je hebt niet de wilskracht en de discipline om dat voor elkaar te krijgen.

Dat is wat er gebeurt als je van je ideaal uitgaat: het is een mooi beeld, maar het lijkt onbereikbaar. Je probeert het maar niet eens meer.

Toch blijft het knagen. Je wilt namelijk wel een opgeruimder leven. En daar ligt ook je oplossing: opgeruimder zijn in plaats van aan een ideaal voldoen.

Misschien lijkt het ideaal onbereikbaar, maar hé, daar is het dan ook een ideaal voor. Die zijn wel vaker onbereikbaar. Dat wil niet zeggen dat je er niets mee moet doen.

Stel: je wilt moeder Teresa zijn. Dat vraagt veel van je: verhuizen naar India, non worden en je hele leven in armoede leven en aan de armen wijden. Dat is misschien een beetje veel.

Maar dat wil niet zeggen dat je niets kunt doen voor mensen die het minder goed hebben dan jij. Je kunt geld geven aan instanties die zich inzetten voor daklozen. Je kunt vrijwilliger worden. Je kunt vaker op bezoek gaan bij je eenzame buurvrouw of tante. Zo maak je toch de wereld een beetje beter en het is een stuk haalbaarder.

Zo hoef je met opruimen ook niet meteen moeder Teresa te zijn. Je hoeft dus niet te voldoen aan een ideaalbeeld. Maar je kunt wel iets doen om dichterbij dat ideaalbeeld te komen. Om vandaag opgeruimder te zijn dan gisteren. En morgen een beetje opgeruimder dan vandaag.

De vraag is dus niet: wat moet ik doen om helemaal opgeruimd te zijn? Daar maak je het veel te groot mee.

De vraag is: wat kan ik nu doen om opgeruimder te zijn? Hoe boek ik vooruitgang? Welke kleine stap kan ik nu al zetten om mijn spullen beter te organiseren? Welk voorwerp kan ik loslaten, zodat ik in elk geval 1 ding minder heb om te onderhouden?

Ik zeg niet dat je je ideaal op moet geven. Maar laat je niet door je ideaal verlammen. Weet dat het een ideaal is en dat je het misschien nooit bereikt.

Zelf heb ik een ideaalbeeld van 'de schrijver' die in een huisje zit en alleen maar schrijft. Lijkt me heerlijk. Wat ik dan even vergeet is dat ik helemaal niet zo eenkennig ben. Ik hou ook van film en theater. Ik wil ook lezen. En wat ik al helemaal vergeet is het praktische leven: je moet toch eten en boodschappen doen, rekeningen betalen en de was doen. Kortom, dat beeld zal nooit werkelijkheid worden.

Maar ik kan wel tijd inruimen om te schrijven, ik kan wel een online programma beginnen, met een wekelijkse mail om te schrijven. Ik kan dus wel dingen doen om dichter bij mijn ideaal te komen. En zo ervaar ik wel het gevoel dat bij mijn ideaal hoort. Soms, als ik aan het tikken ben, dan voel ik me even die ideale schrijver.

Zo werkt het ook bij jou. Het ideale beeld van je opgeruimde huis is misschien iets uit een tijdschrift: een leeg huis met nauwelijks spullen. Je stelt je voor dat je daar heerlijk rustig woont en dat je alle tijd hebt.

Ook bij jou zal het praktische leven van de was doen, rekeningen betalen en boodschappen doen er altijd tussen komen. Er zullen nieuwe stapeltjes kranten ontstaan, omdat dat nou eenmaal snel gebeurt. Er ligt misschien nog was die je nog in de kast moet leggen. Je kinderen zijn aan het spelen en daardoor liggen er spullen op de grond.

Maar dat geeft niet. Je kunt altijd iets doen om dichter bij je ideaal te komen. Je kunt de kranten wegdoen en de was opvouwen. Je kunt dat apparaat wegdoen, omdat je het nooit gebruikt. Je kunt een nieuwe gewoonte invoeren en voortaan wekelijks de folders meteen wegdoen.

Dat is het mooie: als je ideaal ver weg is, dan heb je genoeg mogelijkheden om het dichterbij te brengen. Stap voor stap. En wie weet hoe dicht bij je kunt komen.

donderdag 2 mei 2013

Stap voor stap is elke dag een beetje

Sloworganizing begint met stap voor stap in actie komen. Dat betekent dat je niet alles tegelijk hoeft te veranderen, het mag steeds een kleine stap zijn. Dagelijkse kleine stappen hebben uiteindelijk een groot effect, je houdt het makkelijker vol en je raakt er aan gewend om elke dag te organiseren.

Het betekent wel dat je elke dag zo'n stapje neemt. Want alleen door je dagelijkse acties te veranderen kan er ook iets in je huis, in je hoofd en in je leven veranderen.

Neem de loslaatuitdaging: de uitdaging was om 1 ding per dag los te laten. Niet 2 of 10, 1 voorwerp. In de praktijk ging het anders en liet ik vaak meerdere dingen tegelijk los, maar daar gaat het niet om. Het doel was om 1 ding per dag los te laten. Daardoor werd het overzichtelijk en kon ik het volhouden.

En uiteindelijk heb ik daardoor een enorme stapel spullen losgelaten en enorm veel ruimte gecreëerd. Het bewijs dat een dagelijkse kleine stap grote effecten heeft.

Zo gaat het ook met opruimen en organiseren van je huis.

Hoe denk je trouwens dat je huis vol is geraakt? Dat was ook niet in één keer het geval. Je hebt door de jaren heen steeds meer spullen naar binnen gehaald. Kranten en tijdschriften via de post. Boeken en kleding schaf je stuk voor stuk aan (of misschien met een aantal tegelijk, maar niet je hele kast in één keer). Die verzameling Allerhandes heb je één voor één meegenomen bij het boodschappen doen.

Verzamelen doe je stap voor stap, ontzamelen dus ook.

Doe elke dag een beetje en je houdt het vol
Elke dag 1 ding opruimen is vol te houden. Maak elke dag je aanrecht schoon, leg dagelijks de afstandsbedieningen op hun plek, leg elke avond je kleding klaar voor de volgende dag, doe elke dag 1 ding weg, berg elke dag 1 stuk papier op.

Doe elke dag één van deze dingen en na een maand of 3 maanden ben je een stuk opgeruimder, zonder dat je het echt in de gaten hebt.

Doe ze alleen niet allemaal tegelijk, kies 1 nieuw ding dat je dagelijks wilt doen. Anders wordt het alsnog te veel.


Doe elke dag een beetje en het lijkt makkelijk
Ja, dat lijkt bijna te makkelijk, ik weet het. Eén stuk papier per dag? Dat kan toch niet de oplossing zijn? Toch wel.

Eén ding is altijd meer dan geen ding. Dus je doet sowieso meer dan voorheen. Het voordeel van makkelijk is dat je het volhoudt. En je hebt eigenlijk geen reden om het niet te doen. Je hebt altijd wel een paar minuten om dat ene dingetje te doen. Zo voorkom je dat je het uit gaat stellen, omdat je denkt: vandaag ben ik zo druk, ik doe het maar even niet.


Doe elke dag een beetje en vertel het aan iemand
Omdat het zo klein is, ben je misschien wel geneigd om te denken: ik kan het morgen wel dubbel doen, ik sla vandaag even over. Als je dat vaker doet, dan is het effect van stap voor stap natuurlijk weg.

Daarom helpt het als je het aan iemand vertelt. Elke dag. Ik deed dat in mijn blog en dat werkte enorm goed. Als ik een paar dagen niet had geschreven dan ging ik me schuldig voelen.

Een aantal mensen lazen met me mee en die gingen ook berichten sturen als het te lang duurde. Je zou toch elke dag iets loslaten? Waar blijf je nou? Tja, dan ga je vanzelf weer aan de slag. Een beetje een stok achter de deur is dus prima om het vol te houden.


Doe elke dag een beetje en je ontwikkelt een weldadige gewoonte
Het mooie is: na een tijdje raak je er aan gewend om elke dag iets te doen. Dan ga je het al bijna vanzelf doen. Het is een gewoonte geworden.

Ik kijk nog steeds naar mijn spullen met een 'loslaatblik'. Als iets zie wat ik niet gebruik of wat ik eigenlijk niet mooi vindt, dan laat ik het los.

Als je dagelijks een stuk papier loslaat, dan ga je misschien vanzelf dagelijks je post verwerken en meteen wegdoen wat weg kan. Want dan hoef je het later niet meer te doen.

Zo helpt het je om stap voor stap op te ruimen, los te laten en een weldadige gewoonte te ontwikkelen.


Wil je ook stap voor stap je weldadige opruimgewoontes ontwikkelen? Doe mee met Loslaten in de vakantie: stap voor stap je huis opruimen met genoeg tijd voor leuke dingen.