donderdag 15 augustus 2013

Vergeet je planning

Laatst had ik zo’n week: oorspronkelijk goed gepland, een aantal klantafspraken en tijd om thuis aan andere dingen te werken. Maar wat gebeurt er? De ene na de andere afspraak wordt afgezegd. Blijkbaar waart er weer een virus rond, want als mijn klanten zelf niet ziek zijn, dan hebben ze wel een ziek kind.

Wat te doen? Afspraken verzetten, uiteraard. Maar mijn plannen voor de week liggen danig in de war. Ook al zijn er goede redenen, het is nooit leuk als klanten afzeggen. Toch heeft het ook een goede kant. Ik heb tenslotte nog genoeg andere dingen te doen. Ik heb opeens een heleboel tijd.

Op mijn actielijst staan wat acties die ik al te lang uitstel: de boekhouding van het tweede kwartaal afronden bijvoorbeeld. Niet leuk, wel noodzakelijk. En nu kan ik er niet meer onderuit, met al die tijd die ik heb. Ik heb nu echt geen enkele smoes meer om er niet mee aan de slag te gaan. Dus haal ik diep adem, pak ik mijn ordner en begin in transacties in te voeren.

Als ik eenmaal bezig ben valt het natuurlijk best mee. Ik zet er een muziekje bij op en eigenlijk gaat het sneller dan ik dacht. Als ik niet oppas krijg ik er nog plezier in.

Eigenlijk lucht het ook wel op. Ik wist al sinds eind vorige maand dat ik dit moest doen en als het klaar is, kan mijn belastingadviseur tenminste aan de slag.

Dat is het gekke met klussen die je uitstelt: als je er eenmaal aan begint, dan valt het altijd mee. Je zag er zo tegen op dat de actie in je hoofd steeds groter en moeilijker wordt. Als je het dan uiteindelijk echt doet, dan is het lang zo ingewikkeld niet als je dacht en ben je blij dat je het gedaan hebt.

Je voelt je licht en krachtig, omdat je jezelf hebt overwonnen. Je kunt alles weer aan, ook afzeggende klanten en griepvirussen. Een minder leuke week, werd zo een prima week. Ik heb het gevoel dat ik heel veel gedaan heb. Nu ben ik weer helemaal klaar voor nieuwe klanten.

Ook last van uitstelgedrag? Wil je weten waarom je uitstelt? Wil je minder uitstellen en meer voor elkaar krijgen?

Doe mee aan de anti-uitstelmaand, speel het anti-uitstelspel en word een meester in het anti-uitstellen: www.sloworganizing.nl/anti-uitstelmaand.htm.

donderdag 1 augustus 2013

Schoenen poetsen en ander uitstelgedrag

Het is zo'n eenvoudig klusje: schoenen poetsen. Duurt niet te lang en je ziet het resultaat. Maar ik geef toe: ik doe het bijna nooit.

De smoezen die ik gebruik: het zit niet in mijn systeem; het moet mooi weer zijn, zodat ik de schoenen buiten in kan spuiten met wax. Smoezen inderdaad.

Nu had ik een paar weken geleden nieuwe schoenen gekocht met daarbij meteen de juiste kleur poets. Dat dan weer wel. En ik had goeie voornemens, om die schoenen dit keer te gaan poetsen voordat de kale plekken te zien zijn (meestal ga ik het pas doen als die er zijn en het dus eigenlijk al te laat is).

En vandaag was het mooi weer, die smoes verviel dus alvast.
Ik had nog een ander paar staan dat nieuwe hakken had gekregen en opgeborgen moest voor de winter. Bleek dezelfde kleur te zijn als die nieuwe schoenen. Ik heb ze allebei gepoetst. Het is niks, maar ik ben er heel tevreden over.

Ken je dat van die klusjes die je steeds uitstelt? Ik heb het ook met kleding naar de stomerij brengen. Die stomerij is vlakbij. Zo gedaan. Maar daardoor denk ik steeds: dat komt wel. En zo gebeurt het nooit. Waardoor nu de jasjes die ik 's winters draag nog steeds klaar liggen voor de stomerij. Als ik me niet heel bewust voorneem om ze weg te brengen, dan liggen ze er nog als het weer winter wordt.

En als het geen klusjes zijn, dan stel ik het wel uit om tijd voor mezelf te nemen. Ik weet heel goed hoe belangrijk het is om te ontspannen en 's avonds lekker iets anders te doen. Maar hoe vaak gebeurt het niet dat ik nog even de computer aanzet, om snel iets te doen? Of dat de computer aan blijft om nog even te checken. Ook dat is uitstelgedrag.

Hoog tijd om er iets aan te doen, daarom organiseer ik in oktober de anti-uitstelmaand. Een soort grote schoonmaak voor al je uitgestelde klussen. Doe je mee? www.sloworganizing.nl/anti-uitstelmaand.htm