maandag 16 september 2013

Vier redenen om uit te stellen

Je moet wel uitstellen, toch? Met jouw drukke leven, kan dat bijna niet anders. Aan sommige dingen kom je gewoon niet toe. En dus geef je jezelf één van de volgende redeneringen:

Ik verdien het om even te ontspannen
Je werkt de hele dag hard, dus mag je dan misschien 's avonds en in het weekend doen waar je zin in hebt? Verplichtingen genoeg en je wilt ook nog een beetje leven.

Ik heb meer informatie nodig
Je wilt echt graag aan de slag met die studie, beginnen met het schrijven van dat boek, die wereldreis voorbereiden, maar nu nog even niet. Eerst doe je nog wat meer onderzoek. Dan kun je een betere keuze maken en krijg je tenminste geen spijt.

Ik heb genoeg andere dingen te doen
Je bent al druk genoeg, de hele dag ren je van hot naar haar en blus je brandjes. Dat is hard nodig, anders loopt alles in de soep. Die grote projecten komen wel een keer, maar nu even niet. Eerst even dat telefoontje en die e-mail beantwoorden.

Het kan later ook nog wel, tijd genoeg
Natuurlijk, het is belangrijk om aan dat project te beginnen, maar nu nog even niet, eerst andere dingen. Die deadline is tenslotte nog ver weg. Morgen of volgende week beginnen is vroeg genoeg.

Ergens besef je wel dat dit eigenlijk smoezen zijn.
Natuurlijk is het wel degelijk belangrijk om te ontspannen, ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Soms heb je niet veel informatie om te beslissen en je hebt veel te doen. Inderdaad, zijn sommige dingen nu niet heel urgent, zo lijkt het.

Wat je vergeet is dat het daar helemaal niet om gaat. Het gaat er om te ontdekken wat je echt belangrijk vindt en dat te doen. Het gaat er ook om je verantwoordelijkheid te nemen en gewoon die administratie te doen, je oefeningen te doen of op te ruimen. Zonder weerstand.

Dan komt er vanzelf tijd en energie om wel die dingen te doen, die je nu uitstelt. Om alvast te beginnen met dat grote project, nu er nog tijd genoeg is. Omdat je weet waar je het voor doet. Omdat je kunt bepalen wat prioriteit heeft en je de motivatie hebt om daar ook echt aan te werken.

Wil je je smoezen herkennen, stoppen met uitstellen en in actie komen? Doe dan mee met de anti-uitstelmaand. Lees hier meer en schrijf je in.

dinsdag 3 september 2013

Drie manieren om in actie te komen

Zo vlak na de vakantie kan het lastig zijn om weer in actie te komen. Je leest er misschien over, zoals in deze nieuwsbrief en je maakt een actielijst of je denkt aan alles wat je nog moet doen. Maar daarmee ben je nog niet in beweging gekomen.

Het kan een valkuil zijn: lezen over opruimen of lijstjes maken, maar niet in actie komen. In feite is het een soort uitstelgedrag: in plaats van aan de slag te gaan, lees je er nog maar eens over of zet je je actie nog maar eens op een rijtje.

Dat is hetzelfde als leren fietsen zonder ooit op een fiets te gaan zitten. Je leert geen fietsen door er over te lezen of door alle onderdelen van een fiets te analyseren. Je leert fietsen door het te doen. Misschien heb je eerst wat hulp nodig, bijvoorbeeld van zijwieltjes of val je een paar keer. Na een tijdje gaat het vanzelf beter en kun je fietsen zonder hulp en zonder vallen.

Met opruimen is het niet anders. Wat er nodig is, is dat je daadwerkelijk in actie komt, iets doet. Dan verandert er pas iets. Daarom vraag ik je deze keer om na te gaan welke actie jij hebt uitgesteld? Welk project ben je niet gestart? Waarover ben je aan het lezen zonder echt iets te doen? Waarvan maak jij steeds lijstjes zonder in actie te komen?

Om op gang te komen geef ik je drie manieren om in actie te komen, de zijwieltjes als het ware:

1. Bedenk wat de eerste actie is
Wat kun je vandaag nog doen om dichter bij je doel te komen? Bij voorkeur is dit iets wat je vijf minuten tot maximaal een kwartier kost. Zet alleen die eerste stap en kijk dan verder. Als je nog onzeker bent over wat je moet doen: vraag iemand om advies.

2. Zorg dat je de juiste spullen in huis hebt
Weet je niet zeker of je alles wat je nodig hebt in huis hebt? Ga dan na wat je nog mist en zorg dat je het aanschaft of ergens leent. Dat is je eerste actie. En als je eenmaal alles in huis hebt, leg dan alles alvast klaar, dan kun je tenminste zien wat je hebt. Tsja, als je dat gedaan hebt, dan kun je natuurlijk net zo goed gewoon beginnen.

3. Experimenteer
Het is lastig om aan een groot project te beginnen en ook om uit een hoop mogelijkheden te kiezen. Dat is allemaal nog veel moeilijker als je het gevoel hebt dat er veel van afhangt. Zie het dus als een experiment: je probeert gewoon wat en dan zie je wel wat er van komt. Of kies een bepaald thema voor de komende maand. Daar ga je je deze maand mee bezig houden, daarna ga je weer iets anders doen. Je kiest helemaal niet echt, je probeert gewoon wat uit.

En als je eens van de ‘opruimfiets’ afvalt, geen punt, dan stap je gewoon weer op. Zoek de hulp die bij je past en blijf oefenen. Opruimen wordt dan uiteindelijk net zo vanzelfsprekend als fietsen.

Behoefte aan een opstapje? Doe mee aan het grote anti-uitstelspel en wordt een meester in het anti-uitstellen.