dinsdag 15 oktober 2013

Hoe je 3 uur per dag extra krijgt

Heb je vaak het gevoel dat je geen tijd hebt?

Bedenk dan eens het volgende:

Stel dat je dagelijks 15 minuten bezig bent om folders uit je post te vissen, te bekijken, de wijkkrant te lezen, uitnodigingen en aanbiedingen te beoordelen waar je niet om gevraagd hebt.

Stel dat je elke dag een half uur 'voor de lol' over internet surft en dat je een half uur kwijt bent aan e-mail die niet echt noodzakelijk is en aan het checken van je e-mail op momenten dat dat niet nodig is. En geloof me, dat is waarschijnlijk nog een hele conservatieve schatting.

Volgens onderzoek van de Dienst Kijk- en Luisteronderzoek kijkt de gemiddelde Nederlander 201 minuten per dag televisie.
Jij bent natuurlijk niet gemiddeld. Dus laten we zeggen dat jij zo'n anderhalf uur per dag kijkt.

Tel daar nog het kwartier bij op dat je 's ochtends in bed ligt als de wekker al is afgegaan.

Bij elkaar is dat 3 uur per dag.
Dat is 21 uur per week.


Stel dat je 16 uur per dag wakker bent. Dan ben je dus meer dan een hele dag in de week kwijt aan zaken die niet noodzakelijk zijn.

Misschien kun je nog meer van dat soort dingen bedenken. Of doe jij andere dingen die je veel tijd kosten, maar die niet zoveel opleveren.

En ik heb de tijd nog niet meegerekend die je nodig hebt om te schakelen tussen verschillende taken. Elke keer als je je mail checkt, ben je uit je concentratie. Het kost je minstens 10 minuten (maar 15 of 20 is waarschijnlijker) om je weer te focussen op waar je mee bezig was.

Natuurlijk, iedereen heeft ontspanning nodig.

Maar ontspannen word je van in beweging zijn, tijd doorbrengen met vrienden en geliefden, nieuwe indrukken opdoen, een boek lezen. Even geen input, lekker voor je uit staren kan ook heel effectief zijn. Of slapen natuurlijk.

Niet van achter een scherm zitten. Of van oninteressante papieren doornemen waar je niet om gevraagd hebt. Of van te lang in bed liggen, terwijl je al wakker bent.

Veel van deze dingen zijn een gewoonte, misschien omdat je je verveelt of omdat je alles bij wilt houden. Je kunt er goede redenen voor hebben. Misschien blijf je in bed liggen omdat je te weinig slaapt en je 's ochtends nog moe bent.

Nou hoef je jezelf niet te verwijten dat je zo slecht met je tijd omgaat. Daar schiet je niet veel mee op.

Ik vond het zelf wel een eye-opener om er eens zo naar te kijken en me te realiseren hoeveel tijd er eigenlijk verloren gaat. En die komt nooit meer terug.

Zelf check ik ook (te) vaak mijn e-mail en heb ik de neiging 's ochtends in bed te blijven soezen. Daar wil ik anders mee omgaan.

Dus ik ga elke dag iets doen wat ik leuk vind en waar ik energie van krijg:

- een wandeling
- een half uurtje opruimen
- een boek lezen
- een vriend(in) bellen
- een kaartje sturen
- in mijn dagboek schrijven
- muziek luisteren

Zo maak ik stap voor stap mijn dag leuker en energieker.
Wat is jouw eerste stap?

dinsdag 1 oktober 2013

Ik ga het echt doen, ooit

Hé, daar is weer een mailtje van Managementboek, eens kijken wat voor leuks ze voor me hebben uitgezocht. Klik, klik en voor ik het weet heb ik weer 2 boeken besteld. En dat terwijl ik eigenlijk dit artikel zou schrijven en helemaal niet van plan was om mijn leesstapel hoger te maken.

Zo makkelijk is het en dat geldt niet alleen voor boeken, maar ook voor eten, leuke filmpjes, artikelen, gadgets, datingsites, enzovoort. Het is allemaal overal, de hele tijd.

Maar soms knaagt het. Eigenlijk wil ik heel graag weer eens een boek schrijven, ik zou vaker willen bloggen, meer buiten willen zijn en in beweging. Een boek lezen in plaats van alleen maar nieuwe te bestellen. Maar dat stel ik uit. Het staat op de lange, lange lijst met dingen-die-ik-nog-wil-doen. Ooit.

Maar als het zo doorgaat, dan komt ooit er nooit.

En dan zijn dit nog dingen die ik leuk vindt. Hoe is het dan met dingen die ik minder leuk vindt? Afwassen, stofzuigen, administratie. Het moet allemaal gebeuren op z'n tijd, maar het is zo uitgesteld. Om nog maar de zwijgen van taken die minder voor de hand liggen: schoenen poetsen en kleding naar de stomerij brengen, bijvoorbeeld. Daar komt het maar zelden van.

Vroeger kreeg je gewoon mee dat het zo hoorde. Elke week je schoenen poetsen. Goed zorgen voor je spullen. Je ontwikkelen door te lezen. Je inspannen om iets te bereiken, een diploma bijvoorbeeld. Zodat je verder kwam.

Discipline heette dat. Dat is tegenwoordig niet zo populair meer. Iedereen leeft groots en meeslepend op Facebook. En waarom zou je je inspannen voor iets zoals een boek schrijven of een opleiding afronden? Je weet niet zeker of je er wel iets aan hebt. En er is zoveel leuks wat je nu meteen kunt beleven. Dat is een in elk geval zeker.

Natuurlijk is het belangrijk om nu te genieten, maar er zijn meer dingen waar je gelukkig van wordt. Een taak met zorg en aandacht uitvoeren, zo goed mogelijk. Het klinkt misschien gek, maar dat geeft voldoening. Streeploos gelapte ramen en glimmend gepoetste schoenen. Simpel maar het voelt goed.

Iets moeilijks doen waar je je voor moet inspannen, waar je nieuwe dingen voor moet leren en onderzoeken. En daar helemaal in opgaan. Flow noemen ze dat. Ongeacht wat je ermee bereikt, je leert altijd iets. Dat is ook geluk.

Daarom heb ik een lijst, de anti-uitstellijst. Op gezette tijden doe ik een taak van die lijst, werk ik aan een groot project. Zodat ik nu kan genieten, maar ook voldoening en flow ervaar. Dat is pas echt geluk.

Ook minder uitstellen? Doe mee met de anti-uitstelmaand.