woensdag 2 november 2011

Waarom je opruimpogingen stranden


Misschien hoor jij ook bij de mensen die al wel eens geprobeerd hebben om op te ruimen en die hun pogingen gestaakt hebben, omdat het niet lukt. Daar word je erg moedeloos van. Je denkt dan dat je het niet kunt. Vaak is achteraf de chaos nog groter dan toen je begon, dus je laat het maar liever zo.

Je hebt misschien ook al eens horen zeggen dat opruimen en organiseren een vaardigheid is. En een vaardigheid kun je leren. Maar jou is het tot nu toe niet gelukt. Je vraagt je daarom des te meer af wat er mis is met je, omdat je zoiets simpels maar niet voor elkaar krijgt.

Ik kom vaak mensen tegen die zichzelf dan gaan verwijten dan ze lui en ongedisciplineerd zijn. Tegelijkertijd zijn dat meestal mensen die van alles doen: een baan hebben, kinderen opvoeden, hobby's onderhouden en die ook nog heel sociaal zijn.

Dan wil het er bij mij niet in dat je lui bent of geen discipline zou hebben. Als dat zou was, dan hield je al die andere activiteiten ook niet vol. Er is dus iets anders aan de hand.
 
Er zijn 2 belangrijke reden waarom opruimen toch vaak niet lukt.
 
1. Opruimwoede
Om allerlei redenen stel je opruimen steeds uit. Als je het dan weer eens gaat doen, dan doe je dat op wilskracht en ga je flink aan de slag.

Je werkt je een slag in de rondte.
Na afloop ben je zo moe, dat je voorlopig niet meer aan opruimen wilt denken. Gelukkig ben je er weer even vanaf!

Omdat je dat denkt, doe je weer een tijd niets aan opruimen
, tot de stapels weer zover zijn opgelopen, dat je wel moet. En dan begint de cyclus weer opnieuw.

2. Geen of weinig voorbereiding

Als je je niet voorbereid op een opruimklus dan is de kans veel groter dat het niet het resultaat geeft dat je wilt of gehoopt had.

Je hebt er heel veel tijd aan besteedt
, maar je ziet er eigenlijk niets van. Of je hebt veel weggedaan om er maar van af te zijn en daar heb je nu spijt van.

Het kan ook zijn dat je vastberaden bent gestart, maar het niet volhoudt. Je bent nog niet eens op de helft en je hebt er al weer schoon genoeg van.

Als je je opruimklus goed voorbereid, dan maak je uiteraard een plan, maar het is nog veel belangrijker dat je je mentaal voorbereid.

Dat doe je door je emoties bij je spullen te herkennen en te erkennen. Als je dat gedaan hebt, dan kun je precies die spullen loslaten die niet meer bij je passen.

De tweede stap die je neemt in de voorbereiding is uitzoeken waar je het eigenlijk allemaal voor doet. Opruimen op zich is geen motiverende klus.

Je doet het, omdat je iets wilt bereiken
: je wilt prettig en effectief kunnen werken, je wilt ruimte om je heen om in je huis tot rust te kunnen komen. Je wilt ruimte maken voor een puppy of voor die hobby waar je nu niet aan toe komt.

Dat zijn wensen die je motiveren en als je dat eenmaal helder hebt, dan wordt opruimen steeds makkelijker. Geloof me het kan!