woensdag 1 februari 2012

Goede voornemens, nu nog?


Drie manieren om je goede voornemens nu wel te realiseren

Is het al de zoveelste keer dat je je voornam om je huis op te ruimen, je administratie en je papieren uit te zoeken? Misschien is het tijd om het eens anders aan te pakken. Op een manier die zorgt dat de kans dat het je lukt dit keer groter is.

Vandaag is net zo'n goed moment voor een nieuwe start als 1 januari. Het voordeel is dat de meeste andere mensen inmiddels zijn gestopt met hun goede voornemen, dus je valt minder op. Zo kun je in alle rust je nieuwe gedrag uitproberen.

Dit zijn de 3 tips die er voor zorgen dat je goede voornemens wel werken:

1. Kies één voornemen per keer
Je gedrag veranderen kost energie. Totdat het een gewoonte is geworden, heb je elke dag een beetje extra motivatie nodig om je opruimklus te doen.

Voor één actie van 5 of 10 minuten per dag, kun je die energie makkelijker opbrengen dan voor meerder acties. De kans dat je je nieuwe gedrag volhoudt wordt dus veel en veel groter als je één voornemen per keer kiest.

Dat wil niet zeggen dat je dit jaar maar één ding kunt veranderen en maar één voornemen kunt hebben. Je start met je eerste voornemen. Na zes of acht weken ben je er aan gewend om die dagelijkse actie te doen.

Dat weet je als je er niet meer over nadenkt. Dan is het een gewoonte geworden. En gewoontes kosten geen energie. Dan kun je verder met je volgende voornemen.

En zelfs al zou je 'maar' één voornemen realiseren, zou dat niet al veel meer zijn dan andere jaren?

2. Ga voor de actie niet voor het resultaat
Een voornemen begint meestal met een doel: je wilt je administratie op orde, je wilt je bureau opgeruimd of je wilt tijd voor je hobby's. Dat doel of die wens moet je hebben, want dat is de start van je voornemen.

Maar in de dagelijkse praktijk heb je niet zoveel aan dat doel. Zeker als het nog ver weg is, dan kun je al snel het idee krijgen dat het toch onbereikbaar is. En dan geef je het op.

Maak daarom helder wat je precies elke dag gaat doen om je voornemen te realiseren.

Neem je dus niet voor om je administratie uit te zoeken, maar om dagelijks je post te verwerken of om wekelijks je administratie te doen en op te bergen. En bedenk dan ook op welke dag en hoe laat dat moment is.

Wil je meer rust in je huis? Wat betekent dat? Alle rondslingerende losse spullen een plek geven? Neem in dat geval dagelijks de tijd om één voorwerp een goede plek te geven. Doe dat ook op een vast moment.

Als je merkt dat je stopt, vraag je dan af of dat misschien komt, omdat je niet weet hoe je verder moet. Zorg dan voor iemand die je vragen kan beantwoorden.

3. Doe het elke dag een beetje beter
Je begint vol goede moed aan je voornemen. En dan, na een paar dagen, één of twee weken, komt er een moment dat het even niet lukt.

Je hebt een erg drukke dag, misschien ben je nauwelijks thuis. Of je komt thuis en er zijn allerlei urgente dingen die je aandacht vragen. En de volgende dag lijkt dat weer zo te gaan.

Na een paar dagen schiet je voornemen je opeens weer te binnen. Je denkt: nou ja, dat heeft nu geen zin meer. Ik heb het nu alweer een paar dagen niet gedaan en komend weekend ben ik ook druk.

Laat maar. Misschien ben je je er niet eens van bewust, maar het gebeurt wel.
En je gaat verder in je oude patroon.

Maar dat hoeft natuurlijk niet. Je hebt even een moeilijk moment. Dan is het nog niet mislukt, integendeel, je hebt iets geleerd.

Namelijk dat er momenten zijn dat het moeilijk is om je voornemen vol te houden. Je kunt nu bedenken wat je daaraan kunt doen. Misschien geef je jezelf één dag in de week 'voornemenvrij'. Of misschien kun je iets doen aan die urgente zaken die je aandacht vragen. Want die zijn wel urgent, maar zijn ze ook belangrijk?

Je kunt gewoon weer opnieuw beginnen met je dagelijkse actie. Ook als je het een paar dagen of een week niet hebt gedaan. Ook vandaag.

Geen opmerkingen: