zondag 1 april 2012

Op m'n werk ben ik wel opgeruimd, maar thuis niet


Herken je dat? Op je werk heb je alles prima onder controle, je dossiers zijn in orde, je weet meestal waar alles is en je komt je afspraken na. Vaak is je bureau zelfs leeg aan het einde van de dag.

Thuis is dat wel anders, daar moet je regelmatig zoeken naar belangrijke papieren of theaterkaartjes. En het komt ook wel eens voor dat je het huis uit rent voor een afspraak op het moment dat je er al had moeten zijn. Je kledingkast en je bureau puilen uit.

Misschien stelt het je gerust om te weten dat veel mensen dit zullen herkennen.

Het goeie nieuws is dat je weet dat je georganiseerd kunt zijn. Je past het toe in een deel van je leven, namelijk je werk. Je kunt het dus.

Waarom hou je het dan in je privésituatie toch niet vol?

Ik heb hiervoor in de loop der tijd 3 redenen gevonden:

1 Wilskracht
Als je niet van nature georganiseerd bent, dan kan het je veel inspanning kosten om in je werk de structuur vast te houden.

Je zet daarvoor wilskracht in. En die is eindig. Je kunt 'm wel weer aanvullen, maar dat lukt alleen door uit te rusten, te sporten of iets anders te doen waar je energie van krijgt.

Als je hele dag gewerkt hebt, dan is je wilskracht voor thuis misschien gewoon op. Doe dan eerst bewust iets om je energievoorraad aan te vullen en ga dan pas weer opruimen. Oh ja, televisie kijken en op de bank hangen helpen daar meestal niet bij. Naar huis fietsen kan weer wel heel goed werken.

2. Basisstructuur
In de meeste banen hoef je niet alle structuur zelf te bedenken. Die is er meestal al: je hebt vaste vergadermomenten, je hebt deadlines, misschien heb je zelfs werkzaamheden die je dagelijks afrondt en waar collega's op wachten.

Dan ga je niet zo makkelijk uit zitten stellen.

Bovendien is er vaak al een archiefsysteem: je weet waar je spullen kunt laten.

Als je thuis geen basis hebt, dan kan het lastig zijn om daar vanaf nul mee te beginnen. Laat je in dat geval helpen door iemand die daar oog voor heeft. Dat kan iemand uit de buurt zijn, samen is het vaak al een stuk eenvoudiger.

3. Het stok-achter-de-deur effect
Op je werk zijn er mensen die iets van je verwachten. Collega's, maar vooral ook je manager en je klanten.

Je beloning en uiteindelijk je baan hangen af van hoe goed jij je werk doet. Als je iets extra's doet, dan krijg je wellicht een promotie.

Bij ondernemers is er helemaal een direct verband: als je niet naar je klant gaat of te laat bent, dan kan dat je inkomen kosten. Misschien organiseer je je administratie niet zo goed, maar ik ken weinig ondernemers die klanten laten zitten.

Dit effect doet zich ook voor als mensen mij inhuren: meestal gaan ze al organiseren voordat ik zelfs maar geweest ben. Alleen al het idee dat ze mij gaan betalen, zet ze in beweging. Maar geld hoeft niet de enige stok achter de deur te zijn.

Elk serieus commitment kan helpen. Dus ook een afspraak met een vriend(in) om tegelijkertijd aan de slag te gaan, ieder in het eigen huis. Als je elkaar daarna opbelt, dan wil je niet het succesverhaal van de ander horen, terwijl je zelf niets te vertellen hebt.

Op zoek naar meer basisstructuur of commitment? Stel je vraag en ontdek wat ik voor je kan doen.

Geen opmerkingen: