maandag 17 juni 2013

Wanneer sta jij in bloei?

De meeste bomen en planten staan nu wel in bloei. Wat later dan normaal, vanwege het koudere voorjaar. De natuur volgt haar eigen ritme, maar is daar niet star in.

Als het gaat om timemanagement is de natuur onovertroffen. Alles gebeurt op het juiste moment. Globaal is dat vooraf wel bekend: in de lente begint nieuwe groei en vervolgens komen de bloemen.

Net zoals jij dat kunt doen met organiseren: je hebt een globaal plan, dat je aanpast waar dat nodig is. Dat is de beste manier om helemaal tot bloei te komen.

Je kunt nog meer leren van bloeiende bloemen.


Bloei kost enige moeite
Een knop ontstaat vaak al in de winter, goed beschermd in schutbladeren. Om de bloem uit te laten komen, moet de plant eerst de winter overleven en vervolgens energie stoppen in het laten uitlopen van bladeren. Dan komt nog de taak om die buitenbladeren opzij te duwen. Die kracht haalt de plant uit water, zon en zuurstof. Pas dan heb je een bloem.

Voor jou geldt: als je iets wilt bereiken, dan kost dat moeite. Je hebt niet zomaar een bloem. Je huis is niet zomaar opgeruimd. Het kost inspanning. Veranderen in je opgeruimde zelf kost moeite, net zoals veranderen van knop naar bloem.

Die kracht moet je dus in willen zetten. Je moet het niet alleen willen, je moet ook bereid zijn om soms minder leuke dingen te doen om je doel te bereiken.

Overigens is het natuurlijk de mens die die andere taken als 'minder leuk' bestempelt. Een plant heeft daar geen oordeel over, die doet het gewoon, omdat het de juiste tijd ervoor is. In het juiste tempo. En dat is dan weer helemaal slow.


Bloeien kost energie
Als je dan eenmaal in bloei bent, als plant of als mens, dan kost het veel energie om dat in stand te houden. Dat lukt maar even.

Daarna vallen de bloemen weer uit en neemt de plant rust. Zo zouden ook wij perioden met actie af moeten wisselen met rust. In onze maatschappij vergeten we dat nogal eens. Rust is niet nutteloos. Rust is voorbereiding op nieuwe activiteit.

Ik las laatst een artikel van Tijs Goldschmidt* waarin hij beschrijft dat veel dieren het grootste deel van de tijd 'lummelen'. In onze ogen dan. In werkelijkheid bekijkt de leeuw in die tijd hoe de zebra's zich verplaatsen en welke zebra's achterblijven. Herkauwende dieren zijn natuurlijk ook druk bezig, al lijkt het misschien van niet.

Vogels kunnen misschien wel harder werken en meer jongen grootbrengen, maar dan is de kans veel groter dat ze de winter erop sterven. Ze hebben zich 'doodgewerkt' en onvoldoende reserves om die periode door te komen.

Dat ene seizoen hebben ze dus meer jongen, maar ze leven korter, waardoor ze in hun hele leven toch minder jongen grootbrengen.

In onze wereld met voortdurende activiteit kunnen we daar nog iets van leren. Voldoende rust nu, levert op den duur meer op dan altijd maar doorwerken.

Wissel dus actie af met rust. Slaap goed, maak je hoofd leeg door te wandelen en blijf regelmatig een tijdje weg van je beeldscherm.


Wil je meer weten over hoe je tegen tijd aankijkt? Doe dan mee met de gratis teletraining ‘Je blik op tijd, hoe je ideeën over tijd je leven beïnvloeden’


*Tijs Goldschmidt is bioloog en schrijver, bekend van het boek Darwins hofvijver. Het artikel stond in NRC Weekend van 20 en 21 april 2013.

Geen opmerkingen: