maandag 15 februari 2010

Lenteschoonmaak


Hoewel het weer nog niet echt meewerkt, hangt de lente onmiskenbaar in de lucht. Langzaam worden de dagen langer en begin je weer vogels te horen. Die laten zich niet tegenhouden door een beetje kou.

De lente is altijd een goede tijd om een frisse start te maken, om oude stofnesten weg te doen en ruimte te maken voor nieuwe dingen. Traditioneel is de vastentijd tussen carnaval en Pasen de periode om letterlijk en figuurlijk de bezem door je huis en door je hoofd te halen.

Een Grote Schoonmaak doen de meeste mensen niet meer, maar waarom zou je de lente niet benutten om schoon schip te maken? Straks is het zomer en ben je toch minder binnenshuis. Alle reden om ruimte te maken, daarmee maak je ook ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Vaak ben je gehecht aan spullen. Bedenk dat je meestal niet zozeer gehecht bent aan het ding zelf, maar aan de herinnering die het oproept. Bedenk eerst of het goede herinneringen zijn. Spullen die je aan een nare tijd doen denken, hoef je echt niet te bewaren, je hebt geen reden om jezelf te kwellen.

Goede herinneringen wil je natuurlijk bij je houden, maar daarvoor heb je niet altijd veel spullen nodig. Hieronder vier tips om de herinnering te behouden, zonder dat je de spullen hoeft te bewaren:

- Maak een foto, zo behoud je de herinnering, maar neemt deze minder ruimte in.
- Vertel het verhaal van je herinnering aan iemand anders of schrijf het op.
- Soms heb je een serie dingen die bij één herinnering horen, bijvoorbeeld de boeken
van één van je ouders. Je hoeft niet de hele serie te bewaren om de herinnering in
ere te houden. Kies er een paar en geef die een ereplaats.
- Geef de spullen weg, zodat ze hergebruikt kunnen worden, daarmee hou je de spullen
in roulatie en blijft alles in beweging.

Bepaalde spullen zul je toch willen bewaren, dat mag natuurlijk, maar hou het beperkt, zodat je ruimte houdt voor de toekomst. Maak een herinneringsdoos en bewaar daar je dierbare spullen in. Als ze te groot zijn, maak je er een foto van of een verhaal en stop je dat in de doos.

Wil je meer weten over ruimte in je huis en in je hoofd?
Kom op 17 april naar Utrecht voor de workshop, schrijf je in op www.opgeruimdorganizing.nl/contact/contact.php

Geen opmerkingen: