maandag 15 februari 2010

Lenteschoonmaak


Hoewel het weer nog niet echt meewerkt, hangt de lente onmiskenbaar in de lucht. Langzaam worden de dagen langer en begin je weer vogels te horen. Die laten zich niet tegenhouden door een beetje kou.

De lente is altijd een goede tijd om een frisse start te maken, om oude stofnesten weg te doen en ruimte te maken voor nieuwe dingen. Traditioneel is de vastentijd tussen carnaval en Pasen de periode om letterlijk en figuurlijk de bezem door je huis en door je hoofd te halen.

Een Grote Schoonmaak doen de meeste mensen niet meer, maar waarom zou je de lente niet benutten om schoon schip te maken? Straks is het zomer en ben je toch minder binnenshuis. Alle reden om ruimte te maken, daarmee maak je ook ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Vaak ben je gehecht aan spullen. Bedenk dat je meestal niet zozeer gehecht bent aan het ding zelf, maar aan de herinnering die het oproept. Bedenk eerst of het goede herinneringen zijn. Spullen die je aan een nare tijd doen denken, hoef je echt niet te bewaren, je hebt geen reden om jezelf te kwellen.

Goede herinneringen wil je natuurlijk bij je houden, maar daarvoor heb je niet altijd veel spullen nodig. Hieronder vier tips om de herinnering te behouden, zonder dat je de spullen hoeft te bewaren:

- Maak een foto, zo behoud je de herinnering, maar neemt deze minder ruimte in.
- Vertel het verhaal van je herinnering aan iemand anders of schrijf het op.
- Soms heb je een serie dingen die bij één herinnering horen, bijvoorbeeld de boeken
van één van je ouders. Je hoeft niet de hele serie te bewaren om de herinnering in
ere te houden. Kies er een paar en geef die een ereplaats.
- Geef de spullen weg, zodat ze hergebruikt kunnen worden, daarmee hou je de spullen
in roulatie en blijft alles in beweging.

Bepaalde spullen zul je toch willen bewaren, dat mag natuurlijk, maar hou het beperkt, zodat je ruimte houdt voor de toekomst. Maak een herinneringsdoos en bewaar daar je dierbare spullen in. Als ze te groot zijn, maak je er een foto van of een verhaal en stop je dat in de doos.

Wil je meer weten over ruimte in je huis en in je hoofd?
Kom op 17 april naar Utrecht voor de workshop, schrijf je in op www.opgeruimdorganizing.nl/contact/contact.php

maandag 8 februari 2010

Focus op je thema


Elk jaar maak ik een lijstje met projecten voor dat jaar. En elk jaar is dat lijstje te lang. Ik verdeel ze al over het eerste en het tweede halfjaar en ik geef ze ook verschillende prioriteiten: hoogste prioriteit, minder belangrijk en leuk om te hebben. Maar dan nog is het te veel.

Dit jaar heb ik voor het eerst een thema gekozen. Eerst stond er boven mijn lijst: meer verdienen met minder moeite. Dat is natuurlijk een goed voornemen, maar dat wil iedereen wel. Het gaf me nog niet genoeg inspiratie.

Dus ging ik er verder over nadenken. Hoe krijg ik dat voor elkaar, minder werken en meer verdienen? Eerst maar eens bedenken waar het vandaan komt. Terugkijken is altijd een goede eerste stap.

Sinds de start van mijn bedrijf heb ik van alles uitgeprobeerd. Enerzijds om te ontdekken wat ik het leukst vind om te doen. Anderzijds om maar geld in het laatje te brengen. Zo langzamerhand doemt er een beeld op uit de mist. Het is nog niet helemaal helder, maar ik heb wel een vaag vermoeden wat mijn doelgroep is en hoe ik die wil coachen. Tijdens het schrijven van mijn boek wordt ook steeds helderder waar ik voor sta.

Het wordt dus tijd om te kiezen, om helemaal helder te krijgen wat voor organizer ik ben en dat ook heel helder op papier en op mijn site te krijgen. Om daar helemaal met hart en ziel voor te gaan staan en dat uit te dragen. Mijn thema is dus focus. Focus op de dingen die echt bij mij horen en de manier van werken die bij mij hoort. Niet meer alles doen.

Alles wat op mijn pad komt kan ik nu daar aan afmeten: past het bij mij? Bij mijn manier van werken? En al doende wordt ook weer helderder wat mijn manier van werken dan precies is. Zo werkt het dus twee kanten op: ik focus op wat ik belangrijk vind en daardoor krijg ik een beter beeld van wat ik belangrijk vind. Een goed thema.

maandag 1 februari 2010

Je bent opgeruimder dan je denkt


Als je aan het opruimen bent, dan kijk je naar alles wat nog niet opgeruimd is. Dat is logisch, daar wil je mee aan de slag. Dus je maakt lijstjes van wat gedaan moet worden, op papier of in je hoofd. Je bedenkt wat ook nog allemaal moet. Als je niet oppast wordt je er moedeloos van.

Je aandacht gaat naar wat niet goed gaat en wat je aandacht geeft groeit. Daardoor lijkt het ook net alsof je steeds meer ziet wat onopgeruimd is. Dat schrijf je allemaal op en je lijst wordt steeds langer. Je bent hard bezig om punten af te strepen, maar het lijkt wel of het alleen maar meer wordt.

Als je focus gaat naar wat je nog moet doen, dan zie je dat ook alleen. Je ziet namelijk die dingen waar je je op richt en die in je aandachtsveld liggen. Ga maar na: als je net een blauwe Saab hebt gekocht, dan zie je overal blauwe Saabs, als je zwanger bent, dan zie je overal zwangere vrouwen, als je aan het lijnen bent zie je overal eten. En als je aan het opruimen bent zie je overal spullen die je nog op moet ruimen. Erg blij word je daar niet van.

Tijd om het anders te doen. Je kunt namelijk ook kijken naar wat er al wel goed gaat, wat al opgeruimd is, wat je al gedaan hebt. En die dingen zijn er altijd.

Zelfs als je jezelf helemaal niet opgeruimd vindt, dan gaan er dingen goed, je moet er alleen wel even op letten. Misschien betaal je altijd je rekeningen op tijd of maak je elke dag je post open. Het kan zijn dat je dagelijks een verse maaltijd op tafel zet of ervoor zorgt dat je kinderen op tijd naar school gaan. En dat ze ook nog hun sportkleding bij zich hebben, gewassen en wel. Of je brengt wekelijks het oud papier en het glas weg, zodat dat geen ruimte inneemt in je huis.

Vaak zijn dit dingen die je zelf heel gewoon vindt. Maar als je er op gaat letten, dan is dit meer dan je denkt. En als je die dingen kunt organiseren, dan kun je ook andere dingen organiseren. Let de komende twee weken eens op de dingen die wel goed gaan, schrijf ze elke dag op. Daar krijg je goede zin van en je zult zien: je bent opgeruimder dan je denkt.