dinsdag 1 mei 2012

Niet opruimen, maar wat dan wel?


Weet je nog hoe je huis er uit zag toen je er net kwam wonen? Of eigenlijk vlak daarvoor. Weet je nog hoeveel ruimte je had? Wat voor plannen je had met al die lege ruimte?

En hoe is het nu? Verzucht je wel eens: kon ik maar verhuizen, zodat ik opnieuw kon beginnen!

Je hoeft niet opnieuw te beginnen, maar het helpt wel om terug te denken aan het gevoel dat je huis je gaf toen het nog leeg was. Wat wilde je toen in de verschillende ruimtes doen? Hoe zag je het voor je?

Hoe je het voor je zag, dat kan je op het spoor zetten van je doel, je wens. Wat wil je eigenlijk bereiken met opruimen? Als je dat niet weet, dan is het moeilijk om gemotiveerd te blijven.

Het gaat namelijk niet om het opruimen zelf, maar om waar je naartoe wilt. Zonder een doel bestaat opruimen uit losse klusjes en dat motiveert niet.

Ben je al vaak gestart met opruimen, maar hou je het niet vol? Dan kan het zijn dat je wens niet helder is. Je werkt dan puur op discipline. Daar kun je mee starten, maar daar hou je het niet mee vol.

Of ruim je regelmatig op, maar vult de ruimte zich altijd supersnel weer op met nieuwe spullen? Dat is wat er gebeurt met ruimte, als ze leeg zijn en je hebt geen bestemming voor die ruimte. Dan is het zo weer vol.

Nou is het niet altijd makkelijk om die wens te vinden. Terugdenken aan je plannen met je lege huis is een manier om er achter te komen. Of denken aan wat je nu zou doen met een leeg huis. Je ideeën kunnen tenslotte veranderd zijn sinds je verhuizing.

Stel je eens voor dat je de ruimtes in je huis vult met iets anders dan spullen.

Wat zou dat kunnen zijn?

Er zijn een heleboel mogelijkheden: dansen, gelach van vrienden, goede gesprekken, liefde, nadenken, vrolijkheid, ademhalen, uitrekken, knuffelen, warmte, een picknick, languit op je rug liggen, samenzijn, delen, voelen, gewoon zijn.

Al die dingen zijn ongelooflijk waardevol en je hebt er (bijna) geen spullen bij nodig.

Zit er iets bij wat je aanspreekt? Of is het nog iets anders wat je zou willen?

Ontdek waar jij je ruimte mee wilt vullen en je kunt voor eens en voor altijd opgeruimd zijn.

Geen opmerkingen: