vrijdag 26 oktober 2012

Een uur extra, stel je voor...


Stel je voor dat je een uur extra hebt. Wat je daar allemaal wel niet mee kunt doen. Een uur langer slapen, om te beginnen of juist lekker wandelen in een herfstbos? Eindelijk die kampeerspullen opbergen, voordat je ze weer nodig hebt. Lekker een tijdschrift lezen, je administratie doen, je schuur opruimen, nu het nog mooi weer is.

Affijn, je hebt zelf waarschijnlijk zo een hele lijst.

En wat wil het geval, komend weekend heb je ook een heel uur extra. In de nacht van 27 op 28 oktober zetten we de klok weer terug naar de wintertijd. Het weekend duurt dus een uur langer. Zomaar tot je beschikking.

Het is wel handig om vooraf even te bedenken wat je met dat uur wilt, anders is het zomaar weer weg. Wat kan er absoluut niet wachten? Wat wil je nu echt doen?

Wat als je dagelijks een uur extra hebt?
Stel nou dat je elke dag een uur extra zou hebben. Er is iets magisch gebeurd en de dag bestaat voortaan uit 25 uur. Wat zou je dan doen?

Wat is er zo belangrijk dat je dat extra uur er aan zou besteden?

Maarreh, als het echt zo belangrijk is, waarom maak je er dan nu eigenlijk geen tijd voor? Als het echt bovenaan je lijst staat, dan is het belangrijk genoeg om er nu ook al tijd aan te besteden.

Ik gok er op dat het iets is wat geen haast heeft. Iets zoals: de muur verven, studeren, een boek lezen of zelfs een boek schrijven, opruimen, je papieren archiveren. Al die dingen die wel moeten, maar die je ook best een tijdje uit kunt stellen.

En toch gaat het na een tijdje een beetje benauwd aanvoelen, al die plannen en ideeën die je maar niet uitvoert. Omdat je denkt dat je er geen tijd voor hebt. En het is zoveel, je kunt ze nooit allemaal doen.

Dat klopt, maar eentje kan wel. Kies een project en begin. Welke dat is, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Welke vind je het leukst? Waar word je enthousiast van? Wat zit je het meeste dwars? Waar loop je (letterlijk) steeds weer tegenaan?

Wat is de eerste actie die je kunt nemen? Besteed er elke dag half uur aan of desnoods 10 minuten, dat is ruim een uur per week. Moet je eens kijken wat er gebeurt. En hoe fijn het is om vooruitgang te boeken. En hoeveel ruimte je dat geeft.

De truc is om te kiezen voor één zo'n grote klus tegelijk. Om elke dag een stukje te doen en om door te gaan tot het af is.

Zo kom je stap voor stap verder en bereik je echt iets.

Je hoeft niet te wachten tot de klok verzet wordt, begin gewoon nu.

Geen opmerkingen: