maandag 1 oktober 2012

Neem de tijd


We zijn voor de gek gehouden, zegt Koen Haegens in zijn boek Neem de tijd. Er is ons verteld dat we tijd konden besparen door handige apparaten te gebruiken, door zoveel mogelijk te doen in zo kort mogelijke tijd. En toch krijgen we het alleen maar drukker.

Een bekend probleem waar al veel boeken over geschreven zijn. Meestal zoeken die de oplossing in onthaasting: je moet zelf iets doen om meer tijd te hebben. De oplossing ligt bij onszelf.

Maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Voor je het weet word je weer meegesleurd door alles wat er om je heen gebeurd. Zo net na de vakantie ervaren we het bijna allemaal: je hebt goede voornemens, maar zodra je weer aan het werk bent, lukt het niet om je mail te negeren of om toch nog even iets af te maken, als je eigenlijk al naar huis wilt.

De hele maatschappij is ingericht op haast, schrijft Haegens. Alles moet sneller: producten worden sneller geproduceerd, maar ook geconsumeerd, ze gaan minder lang mee. Of ze worden vervangen door een nieuwe versie.

Ook de hoeveelheid ervaringen en prikkels die we per persoon krijgen toegediend is enorm toegenomen. Maar we moeten dat allemaal nog steeds verwerken in dezelfde hoeveelheid tijd. Dat geeft een permanent gevoel van tijdstekort.

Voeg daar nog aan toe dat we onze tijd steeds meer zelf in kunnen delen, door thuis werken, het nieuwe werken enzovoort en je hebt ook nog eens een heleboel keuzes te maken in die tijd. Kortom, ik word al moe als ik het schrijf.

En het is niet zo eenvoudig om je hier aan te onttrekken. Je moet je minstens terugtrekken in een klooster om hiervan weg te komen. En zelfs daar hebben ze Wifi.

Het ligt dus niet aan ons dat we geen tijd hebben en dat we het druk hebben.

Zo, dat is een hele opluchting. Je kunt je maar beperkt terugtrekken uit de tijd en de manier waarop de hele maatschappij daar mee omgaat. Je moet je dan ook uit de maatschappij terugtrekken en dat willen de meeste mensen niet.

Toch zijn er initiatieven om de tijd terug te veroveren: veel mensen gaan minder uitgeven en minder werken om meer tijd te hebben; er zijn bedrijven met e-mailloze vrijdagen of een beleid van geen e-mail na vijf uur 's middags.

Koen Haegens maakt een perfecte analyse, maar uiteindelijk lees ik toch dat we zelf iets kunnen en moeten doen: als we de tijd terug willen, dan begint dat bij ons. Door te weigeren mee te doen aan de versnelling. Door zelf je tijd te nemen.

Dat wordt wel een stuk makkelijker als je begrijpt hoe de versnelling in elkaar zit en wat het je kost. Misschien kunnen we dan in de toekomst eindelijk profiteren van al die tijdbesparende maatregelen en echt minder werken en meer luieren. Wie weet.

Geen opmerkingen: