donderdag 28 februari 2013

Opruimen als nieuwe gewoonte

Opgeruimd worden en blijven bereik je eigenlijk door een aantal nieuwe gewoontes aan te leren. Zoals 's avonds je tas klaarzetten of meteen je post openmaken. Dat zijn de dingen die zorgen dat je een opgeruimd persoon bent.

Een gewoonte veranderen kan lastig zijn. Het kost inspanning en je moet er in het begin bij nadenken. Misschien heb je na een paar dagen geen zin meer.

Toch hoeft het niet moeilijk te zijn om een nieuwe gewoonte aan te leren. Hieronder drie inzichten die je helpen van opruimen een gewoonte te maken.

1. Niet afleren maar aanleren
De mens is een gewoontedier en dat werkt juist tegen je als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren. Je huidige gewoontes helpen vaak niet om opgeruimder te zijn.

Je wilt het anders, geen spullen meer rond laten slingeren, geen stapels meer, niet meer tot 's avonds laat aan het werk zijn. Zo focus je op wat je niet meer wilt. Daarmee begint je verandering, dus dat is goed.

Maar om echt iets te veranderen, moet je weten wat je wel wilt. Als je geen spullen meer rond wilt laten slingeren, wen je dan aan om meteen op te ruimen wat je gebruikt hebt.

Als je geen stapels meer wilt, maak dan dagelijks je post open en werk wekelijks je administratie bij. Doe je kranten weg als ze een week oud zijn. Het klinkt streng, maar zo'n regel helpt je enorm. Ik schreef eerder over mijn nieuwe regel voor kranten bij de Loslaatuitdaging.

Zo weet je wat je wel moet doen, dat betekent dat je actie kunt ondernemen. Ook als het even niet gelukt is, kun je iets doen. Ga gewoon weer je kranten wegdoen en je post opruimen.

2. Weet waarom
Concreet maken wat je doet is één ding. Daarmee heb je nog niet altijd de motivatie om het ook te doen. Het is daarom belangrijk om je wens te vinden. Je wens is dat wat je eigenlijk wilt bereiken met opruimen. En dat is niet een opgeruimd huis, het is wat je wilt doen als je huis is opgeruimd.

Zodra je letterlijk en figuurlijk ruimte hebt, kun je ook iets doen met die ruimte, anders is het zo weer vol. Misschien wil je een opleiding volgen of een yogaruimte in je huis? Of de rust om te lezen.

Je wens kan een concreet doel zijn of een gevoel waar je naar op zoek bent. In het Sloworganizing e-book vind je 5 manieren om jouw wens te ontdekken.

3. Doe bewust iets anders
Een nieuwe gewoonte betekent dingen anders doen dan anders. Dat kan leuk zijn. Je kunt jezelf in de stemming brengen om dingen anders te doen. Dan bedoel ik niet de gewoonte zelf, maar iets anders wat daar niets mee te maken heeft.

Ga op een andere stoel in je kamer zitten dan normaal, zet de bank aan de andere kant van de kamer, neem een andere route naar je werk, ga lopen in plaats van fietsen (of andersom), koop een tijdschrift dat je niet kent, koop iets wat je nog nooit gegeten hebt, luister naar muziek die je niet kent.

Verander iets en verras jezelf. Kijk wat er gebeurt en doe dan je nieuwe gewoonte. Je bent nu toch dingen aan het uitproberen. Observeer hoe je je erbij voelt, wees nieuwsgierig naar je reactie. Ergernis is ook een reactie. Je hoeft het niet per se leuk te vinden, maar doe het wel.

Geen opmerkingen: