donderdag 2 mei 2013

Stap voor stap is elke dag een beetje

Sloworganizing begint met stap voor stap in actie komen. Dat betekent dat je niet alles tegelijk hoeft te veranderen, het mag steeds een kleine stap zijn. Dagelijkse kleine stappen hebben uiteindelijk een groot effect, je houdt het makkelijker vol en je raakt er aan gewend om elke dag te organiseren.

Het betekent wel dat je elke dag zo'n stapje neemt. Want alleen door je dagelijkse acties te veranderen kan er ook iets in je huis, in je hoofd en in je leven veranderen.

Neem de loslaatuitdaging: de uitdaging was om 1 ding per dag los te laten. Niet 2 of 10, 1 voorwerp. In de praktijk ging het anders en liet ik vaak meerdere dingen tegelijk los, maar daar gaat het niet om. Het doel was om 1 ding per dag los te laten. Daardoor werd het overzichtelijk en kon ik het volhouden.

En uiteindelijk heb ik daardoor een enorme stapel spullen losgelaten en enorm veel ruimte gecreëerd. Het bewijs dat een dagelijkse kleine stap grote effecten heeft.

Zo gaat het ook met opruimen en organiseren van je huis.

Hoe denk je trouwens dat je huis vol is geraakt? Dat was ook niet in één keer het geval. Je hebt door de jaren heen steeds meer spullen naar binnen gehaald. Kranten en tijdschriften via de post. Boeken en kleding schaf je stuk voor stuk aan (of misschien met een aantal tegelijk, maar niet je hele kast in één keer). Die verzameling Allerhandes heb je één voor één meegenomen bij het boodschappen doen.

Verzamelen doe je stap voor stap, ontzamelen dus ook.

Doe elke dag een beetje en je houdt het vol
Elke dag 1 ding opruimen is vol te houden. Maak elke dag je aanrecht schoon, leg dagelijks de afstandsbedieningen op hun plek, leg elke avond je kleding klaar voor de volgende dag, doe elke dag 1 ding weg, berg elke dag 1 stuk papier op.

Doe elke dag één van deze dingen en na een maand of 3 maanden ben je een stuk opgeruimder, zonder dat je het echt in de gaten hebt.

Doe ze alleen niet allemaal tegelijk, kies 1 nieuw ding dat je dagelijks wilt doen. Anders wordt het alsnog te veel.


Doe elke dag een beetje en het lijkt makkelijk
Ja, dat lijkt bijna te makkelijk, ik weet het. Eén stuk papier per dag? Dat kan toch niet de oplossing zijn? Toch wel.

Eén ding is altijd meer dan geen ding. Dus je doet sowieso meer dan voorheen. Het voordeel van makkelijk is dat je het volhoudt. En je hebt eigenlijk geen reden om het niet te doen. Je hebt altijd wel een paar minuten om dat ene dingetje te doen. Zo voorkom je dat je het uit gaat stellen, omdat je denkt: vandaag ben ik zo druk, ik doe het maar even niet.


Doe elke dag een beetje en vertel het aan iemand
Omdat het zo klein is, ben je misschien wel geneigd om te denken: ik kan het morgen wel dubbel doen, ik sla vandaag even over. Als je dat vaker doet, dan is het effect van stap voor stap natuurlijk weg.

Daarom helpt het als je het aan iemand vertelt. Elke dag. Ik deed dat in mijn blog en dat werkte enorm goed. Als ik een paar dagen niet had geschreven dan ging ik me schuldig voelen.

Een aantal mensen lazen met me mee en die gingen ook berichten sturen als het te lang duurde. Je zou toch elke dag iets loslaten? Waar blijf je nou? Tja, dan ga je vanzelf weer aan de slag. Een beetje een stok achter de deur is dus prima om het vol te houden.


Doe elke dag een beetje en je ontwikkelt een weldadige gewoonte
Het mooie is: na een tijdje raak je er aan gewend om elke dag iets te doen. Dan ga je het al bijna vanzelf doen. Het is een gewoonte geworden.

Ik kijk nog steeds naar mijn spullen met een 'loslaatblik'. Als iets zie wat ik niet gebruik of wat ik eigenlijk niet mooi vindt, dan laat ik het los.

Als je dagelijks een stuk papier loslaat, dan ga je misschien vanzelf dagelijks je post verwerken en meteen wegdoen wat weg kan. Want dan hoef je het later niet meer te doen.

Zo helpt het je om stap voor stap op te ruimen, los te laten en een weldadige gewoonte te ontwikkelen.


Wil je ook stap voor stap je weldadige opruimgewoontes ontwikkelen? Doe mee met Loslaten in de vakantie: stap voor stap je huis opruimen met genoeg tijd voor leuke dingen.

Geen opmerkingen: