zondag 16 maart 2014

Is meer beter of is minder meer?

Als je de reclames moet geloven is meer meestal beter en groter is goed. Nieuw is altijd geweldig. En iets wat nieuw is en tegelijk meer, dat is helemaal het einde. Het maakt niet uit wat het is.

Een nieuwe telefoon die meer kan. Een groter huis of een grotere auto. Met meer snufjes, natuurlijk. Een nieuwe computer of, nog beter, een nieuwe tablet. Die nog sneller is met meer geheugen en meer pixels in de foto's.

Natuurlijk is het fijn als je meer krijgt voor minder, zoals meer wasmiddel voor minder geld. Toch is het vaak maar de vraag of je echt meer krijgt. Meer ten opzichte van wat? Meer wasmiddel van dat dure merk is misschien nog veel minder dan wat je aan wasmiddel kunt kopen van het huismerk. Om maar een voorbeeld te noemen.

En is het wel zo fijn om altijd online te zijn? Even weg is soms wel zo rustig. Zo kan ik wel eens terugverlangen naar mijn simpele telefoon die alleen kom bellen en sms'en. De batterij daarvan ging trouwens ook veel langer mee.

Niet alle vernieuwingen zijn alleen maar een verbetering en meer is ook niet altijd wat je nodig hebt.

Het thema van de Loslaatdag 2014 is op weg naar eenvoud. En je kunt een hele simpele stap zetten naar meer eenvoud door te letten op de kleine dingen en daarvan bewust te genieten. Stap voor stap vereenvoudigen is dat, helemaal slow.

• Geniet van de zon op je gezicht, hij schijnt al regelmatig.
• Zie de kleuren van de krokussen die overal al opduiken en het wit van de sneeuwklokjes.
• Geef jezelf een minipauze, wees even stil en doe niets.
• Geniet met volle teugen van een heerlijk kopje koffie of thee.
• Doe iets extra's bij de lunch, iets wat je anders niet doet, zelf vind ik roggebrood met oude kaas of geitenkaas met honing een traktatie.
• Bak iets: koekjes of een (hartige) taart en geniet van de heerlijke geur in je huis.
• Zet de televisie uit en ga een avond lezen of een spel doen.
• Of kijk juist met het hele gezin of met je vrienden naar een vrolijke film.
• Schrijf iemand een briefje of kaartje met iets aardigs en stuur het lekker ouderwets met de post.
• Schrijf elke avond je kleine successen van die dag op.

Of maak je eigen lijst met kleine dingen waar je van geniet. Veel spullen heb je er meestal niet bij nodig. Zo eenvoudig kan het zijn.


Ben je op zoek naar eenvoud? Kom dan op 22 maart naar de Landelijke Loslaatdag. De toegang is gratis. Klik hier om je in te schrijven voor 1 van de 20 locaties in heel Nederland.

Geen opmerkingen: