woensdag 1 juli 2009

Leer een nieuwe gewoonte


Vijf tips om het gemakkelijker te maken een nieuwe gewoonte aan te leren.

Het grootste gedeelte van wat we doen bestaat uit gewoontes. Dat is heel prettig omdat gewoontes je helpen om op de langere termijn dingen te bereiken. Als je twee keer per dag je tanden poetst dan is dat goed voor je gebit. Als je regelmatig sport dan hou je je conditie op peil. Bovendien zou het erg vermoeiend zijn als je over elke handeling elke keer na zou moeten denken. Gewoontes zijn het resultaat van een beslissing in het verleden.

Gewoontes zijn onmisbaar als je opgeruimd en georganiseerd wilt blijven. Zonder gewoontes ben je voortdurend brandjes aan het blussen en ben je ongestructureerd bezig. Maar als opruimen een gewoonte is, dan ontstaan er geen stapels en achterstanden. Je doet de dingen die je elke dag en elke week doet en daarmee hou je je huis in vorm. Net zoals je jezelf in vorm houdt als je regelmatig sport.

Er zijn tal van gewoontes die je helpen om opgeruimd te blijven. Voorbeelden van dagelijkse gewoontes zijn: ’s avonds je kleding klaarleggen voor de volgende dag en je tas inpakken, elke dag je post openmaken en opbergen, elke dag je bed luchten en je dekbed recht leggen, dagelijks de krant van de vorige dag bij het oud papier doen.

Omdat we zoveel op de automatische piloot doen is het ook lastig om nieuwe gewoontes aan te leren. Als je niet gewend bent om je spullen op te ruimen, dan valt het niet mee om je dat aan te leren. Voor een dagelijkse gewoonte duurt het minstens zes tot acht weken om deze aan te leren.

Gelukkig zijn er manieren om het jezelf wat gemakkelijker te maken om een nieuwe routine aan te leren. Je hoeft je dus niet te laten ontmoedigen. Maar het is wel handig om je voor te bereiden.

Hier volgen vijf tips die het je gemakkelijker maken om een nieuwe gewoonte aan te leren:

1. Verander één gewoonte tegelijk

Juist omdat het zo lastig is, is het goed om je op één ding tegelijk te concentreren, de kans dat je het dan vol kunt houden is groter.

2. Sluit aan bij bestaande gewoontes en activiteiten

Als je een gewoonte koppelt aan een andere activiteit die je al doet, dan ga je die twee activiteiten vanzelf met elkaar verbinden en wordt het gemakkelijker om ook de nieuwe gewoonte te doen.

Dus als je ’s ochtends je schoenen aantrekt kun je daarna meteen een was in de machine stoppen of in de droger. Als je je kinderen naar school hebt gebracht kun je meteen daarna de vloer dweilen. Als je de borden naar de keuken brengt, dan doe je gelijk daarna een rondje door het huis om rondslingerende spullen op te bergen. Voordat je je tanden gaat poetsen leg je eerst je kleding voor de volgende dag klaar.

3. Begin met één kleine verandering

Ik geloof in de kracht van de geleidelijkheid. Als je jezelf voorneemt om dagelijks een uur op te ruimen, dan is de kans groot dat je het niet volhoudt. Maar als je dagelijks een kwartier of zelfs tien minuten opruimt dan wordt het al veel gemakkelijker.

Andere voorbeelden zijn om dagelijks vijf papieren weg te doen of elke dag één tijdschrift. Op deze manier train je als het ware je opruimspieren. Na een tijdje zul je merken dat die vijf papieren je gemakkelijk afgaan. Misschien kun je er ook wel tien doen?

4. Focus op de actie, niet op het resultaat

Waar het om gaat is dat je elke dag de kleine actie doet die je je hebt voorgenomen. Dus als je tien minuten met opruimen bezig bent geweest, dan heb je je gewoonte uitgevoerd. In het begin heeft het misschien nog niet veel resultaat, maar dat komt vanzelf. Vandaag verplaats je misschien alleen dingen, morgen geeft je één voorwerp een eigen plaats, volgende week pak je alle losse dingen in een kamer op en over een paar maanden loop je zingend door het huis.

5. Hou je voortgang bij en beloon jezelf

Belonen werkt. Hou dus bij of je vandaag je nieuwe gewoonte hebt gedaan. Hou het luchtig, dus plak stickertjes of geef jezelf een zonnetje, elke keer als je je nieuwe gewoonte hebt uitgevoerd. Je kunt ook aan een financiële beloning denken: stop elke dag een euro in een potje en na twee maanden koop je daar iets voor wat je anders niet zou kopen. Iets wat helemaal voor jou is.

Geen opmerkingen: