woensdag 15 juli 2009

Een opgeruimd huis in tien minuten per dag


Iedereen kent ze: de fitnessapparaten die je nu toch echt slanker maken. En je hoeft ze, echt waar, maar vijf minuten per dag te gebruiken. Wonderen bestaan niet, zou je zeggen. Toch kun je heel wat doen in de korte tijd van vijf of, vooruit, tien minuten.

Het is vakantie en je hebt natuurlijk helemaal geen zin in opruimen. Liever zit je op het strand of in de tuin met een goed boek of ga je leuke dingen doen met je familie of vrienden.

Het goeie nieuws is dat het allebei kan: leuke dingen doen en ook je huis een stukje opgeruimder maken. En het is nog heel eenvoudig ook. Het enige wat je hoeft te doen is elke dag tien minuten aan opruimen te besteden.

Begin gewoon de dag met tien minuten opruimen. Zelfs als het warm is, is het ’s ochtends vaak nog prima te doen om even actief te zijn.

Kies een project dat je kunt opdelen in kleine stapjes. Eigenlijk kan dat met elk project, maar kies iets wat niet al te moeilijk is op te delen.

Bijvoorbeeld: zoek een stapel papieren uit door elke dag drie papieren ervan af te pakken. Die bekijk je: wat is het? Moet ik dit bewaren? Moet ik een actie ondernemen? Of is het archief? In het laatste geval berg je het natuurlijk meteen op. Na drie stuks ben je klaar voor die dag. Tijd voor de leuke dingen.

Tijdschriften laten zich ook prima zo doorwerken: pak elke dag een tijdschrift, ga het niet lezen, maar scheur de artikelen er uit die je wilt lezen. Neem die mee naar het zwembad of het strand en laat ze daar achter. Als je al lang je kledingkast wilt opruimen, besteed daar dan elke dag tien minuten aan. Haal er elke dag een kledingstuk uit en beslis of het blijft of weg gaat.

Aan het eind van de vakantie heb je een project afgerond. En je hebt ook nog eens genoeg tijd gehad voor ontspanning. Dat is nog eens een fijn begin van het nieuwe seizoen.

Fijne vakantie!

Geen opmerkingen: