woensdag 11 november 2009

Ruim je huis op en wordt een beter mens (en andere gevonden voorwerpen)


Niet alleen voel je je fijner in een opgeruimd, fris ruikend huis, je wordt er ook hulpvaardiger van. Dat meldt Psychological Science binnenkort.

Proefpersonen moesten geld verdelen tussen een kamergenoot en henzelf. In een fris ruikende kamer verdeelden ze het bijna gelijk, ze hielden maar een beetje extra voor zichzelf. In een smoezelige kamer gaven ze veel minder aan de andere persoon.

Ook waren ze eerder bereid zich in te zetten voor een goed doel of hier geld aan te geven. Een schoon, fris ruikend huis maakt je dus socialer.

Bron: Trouw, 28 oktober 2009


Avonddienst brengt stress, maar ook creativiteit

Sociologe Melinda Mills heeft onderzocht wat onregelmatige diensten betekenen voor je gezinsleven. Ze vond dat het stress oplevert, maar ook dat er vaak creatieve oplossingen worden gevonden.

De stress ontstaat omdat degene die avond- en nachtdiensten heeft dingen mist: met het hele gezin eten is vaak moeilijk, je mist verjaardagsfeestjes en een sociaal leven is in het algemeen moeilijker. Ook levert het discussies op met de partner.

De andere kant is dat mensen vaak bewust kiezen voor onregelmatige diensten, zodat ze elkaar af kunnen wisselen in de zorg voor de kinderen. En dan eet je ’s avonds niet samen, dan doe je dat toch gewoon tijdens de lunch? En een kinderfeestje hoef je toch niet altijd ’s middags te houden? ’s Ochtends kan dat ook prima. Kortom, deze mensen stappen uit het vaste patroon en vinden een oplossing die bij hun past.

Bron: NRC Handelsblad, 24 en 25 oktober 2009

Een nieuwe gewoonte leren duurt gemiddeld 9 weken

Had je goede voornemens na de vakantie? En heb je net geconstateerd dat het weer niet gelukt is? Geef het niet op, want het duurt gemiddeld 9 weken voordat nieuw gedrag een automatisme is geworden. En het is nu zo’n 9 weken na de vakantie. Maar die 9 weken is een gemiddelde en daar zitten ook mensen tussen die het in drie weken onder de knie krijgen. Bij de meeste mensen duurt het 3 tot 6 maanden voordat een gewoonte is ingesleten. De omslag kan dus nog komen. Gewoon weer verder gaan met sporten, opruimen, rustiger aan doen, dus. En denk hier aan als je een goed voornemen voor het nieuwe jaar maakt. Lijkt me ook een goede reden om het tot één voornemen te beperken, dat kost al genoeg energie.

Bron: Psychologie Magazine, november 2009

Geen opmerkingen: