zondag 1 november 2009

Wat zijn jouw wensspullen?


Als je veel spullen in huis hebt, dan is de kans groot dat daar wensspullen bij zitten. Wensspullen zijn spullen die horen bij een project of een activiteit die je graag zou willen doen. Vaak heb je ze al lang in huis, omdat het er maar niet van komt om het ook echt te gaan doen.

Typische wensspullen zijn fitnessapparaten, hobbyspullen en gereedschap. Vaak heb je er ook (te) veel van. Als je maar dat apparaat had, dan zou je wel gaan sporten. En als je maar eenmaal alles had om te gaan breien, schilderen, scrapboeken enz. dan zou je het wel gaan doen. Als je maar eenmaal het juiste gereedschap had dan zou je die vloer wel gaan leggen, dat kastje wel gaan maken.

In feite verwar je de activiteit met de spullen. Je denkt dat je het gaat doen als je de spullen maar hebt. In werkelijkheid is het natuurlijk andersom: als je iets graag wilt, dan doe je het gewoon, ook als je niet de perfecte apparaten hebt, als je niet alle kleuren verf, draad of papier hebt.

Maar je doet het maar niet en de spullen staan te verstoffen. Waarom? Het is iets waarvan je vindt dat je het ‘zou moeten’ doen, zoals sporten. Het is iets wat je jezelf ziet doen als je maar tijd zou hebben. Je ziet jezelf al knus zitten op een winteravond met je borduurwerk. Of het lijkt je handig om zelf te klussen, dat zou zo fijn zijn.

Bij dat alles vergeet je even dat het niks voor jou is om te handwerken of te klussen. Alleen sporten vind je erg saai en een keukenprins(es) ben je nooit geweest, je bent meer van de kant-en-klaar maaltijden.

Maar de wensspullen staan wel ergens symbool voor. Het is niet voor niks dat je ze gekocht hebt. Je wilt wel degelijk iets: je wilt vaker bewegen, je gezonder voelen, meer knusheid, je huis opknappen. Alleen deze spullen zijn daar duidelijk niet het goede middel voor. Dat blijkt wel uit het stof dat er op zit.

Bedenk dus welke wens je met die spullen wilde vervullen. Kijk dan of je op een andere manier die wens kunt vervullen. Bewegen kan ook door te wandelen of aan yoga te doen. Het is ook knus om samen een boek te lezen bij kaarslicht of uit eten te gaan. Je huis opknappen kun je ook laten doen door een handig familielid.

Val niet in dezelfde valkuil, koop geen nieuwe spullen, maar ga eerst iets uitproberen. Als het bevalt kun je altijd nog goede spullen kopen. Doe dus eerst voordat je koopt. Als je een goede manier vindt om je wens te vervullen, dan heb je al die ongebruikte spullen daar niet meer voor nodig. Dat ruimt lekker op.


Meer weten over handig kiezen? Kom naar de Themaworkhsop Van keuzestress naar keuzevrijheid op 26 november 2009. Meer informatie op www.opgeruimdorganizing.nl onder workshops.

Geen opmerkingen: