maandag 16 februari 2009

Eenvoudige tips voor energiebesparing

Volgens het ANP gaat een gemiddeld gezin in 2009 238,- euro meer betalen dan een jaar geleden. Dat is een stijging van 14 procent. Die wordt vooral veroorzaakt door de gestegen leveringskosten. En door de hoge olieprijs een tijdje geleden. De tarieven voor aardgas en elektriciteit hangen onder andere af van de olieprijs. Omdat energie vooraf wordt ingekocht, is het effect van een verlaging of verhoging van de olieprijs pas maanden later in de tarieven te zien.

Is het mogelijk om daar tegenop te bezuinigen? Ik weet het niet, maar het is een interessant idee. Hoe kun je 14 procent energie besparen? En dan het liefst op korte termijn, zonder meteen nieuwe apparaten aan te schaffen. Een paar suggesties:

  1. Koop nou eindelijk eens die spaarlampen. Het is even een investering, maar ze gebruiken een kwart van de elektriciteit van een gloeilamp.
  2. Eén van de grootste energievreters in huis is de droger. Zet de droger op ‘strijkdroog’ in plaats van ‘kastdroog’. Of nog beter: hang was eens buiten. Als het mooi weer wordt en u heeft de ruimte, doen. Ruikt ook nog lekkerder.
  3. Was op minder hoge temperaturen en gebruik korte programma’s, ook in de afwasmachine. En natuurlijk gebruikt u de (af)wasmachine alleen als deze helemaal vol is.
  4. Haal alle opladers uit het stopcontact en zorg voor stekkerblokken met een aan/uitknop. Zorg zo dat apparaten echt uit staan, laat niets in de sluimerstand staan.
  5. Als u een dubbele elektriciteitsmeter heeft: maak gebruik van het lage tarief. Ga naar de site van uw energieleverancier voor de tijden. Scheelt geen energie, wel geld.
  6. Verwarming: ventileer. Ook als het koud is. Daardoor is de lucht in uw huis droger en makkelijker te verwarmen. Dat scheelt energie. Doe verder een extra dikke trui en sokken aan en zet de verwarming een graad lager. Zet de verwarming een uur voor u naar bed gaat uit.
  7. Bestel een douchecoach: dat is een zandlopertje dat in vijf minuten doorloopt. Gemiddeld douchen we acht minuten. Als je dat terugbrengt tot vijf scheelt dat gemiddeld 40 euro aan elektriciteit en gas (voor de verwarming van het water). Bespaar nog meer door minder warm te douchen, een waterbesparende douchekop te installeren of een waterbespaarder op de douchekop te plaatsen. Dat is een eenvoudig apparaatje waardoor de waterdoorlaat met de helft verminderd. En natuurlijk gaat u douchen en niet in bad, dat kost veel minder water. De douchecoach is bijvoorbeeld te bestellen bij http://www.gezinnig.nl/.
  8. Ontdooi de koelkast en zorg dat de koelelementen aan de achterkant schoon en stofvrij zijn. Dat kan de efficiëntie van de koelkast en de vriezer tot 30 procent verbeteren.
  9. Koken: doe het deksel op de pan, gebruik de kleinst mogelijke pan (sneller te verwarmen) en zorg dat de pan bij de kookpit past, zodat geen warmte ontsnapt.

Wie heeft er meer suggesties die eenvoudig zijn uit te voeren?

Geen opmerkingen: