zondag 2 augustus 2009

Lichter leven


Vakantie is bij uitstek de tijd dat je lichter leeft. Je neemt alleen mee wat in de auto past. Als je met het vliegtuig gaat, dan kan er zelfs niet veel meer mee dan twintig kilo.

Dat betekent dat je veel minder keuze hebt dan thuis. Minder kleding om uit te kiezen, minder spullen, minder activiteiten. Dat voelt ook lichter in je hoofd, merk ik altijd weer. Natuurlijk zijn er nieuwe dingen te ontdekken op de vakantiebestemming, maar die zijn meestal ook niet zo zwaar.

Maar meer keuze is toch juist goed, zou je zeggen? Niet altijd zo blijkt. Er is een beroemd experiment met jam. Zet de ene dag in een winkel zes verschillende soorten jam neer en laat mensen proeven. Zet de volgende dag twaalf soorten jam neer om te proeven. Wat blijkt?

Met zes soorten jam kopen mensen meer dan met twaalf. Twaalf soorten is blijkbaar zoveel dat het lastig wordt om te kiezen. En dan weten mensen het niet meer en kopen ze maar niets.

Keuze is dus goed, maar teveel keuze kan je verlammen. Het is datzelfde gevoel dat je hebt als je de hele dag gewinkeld hebt. Dan weet je niet meer wat je nou eigenlijk wilt. Kinderen hebben het ook vaak met speelgoed: als ze te veel keuze hebben, dan spelen ze helemaal niet meer. En zelf heb het misschien als je voor je volle kledingkast staat en het gevoel krijgt dat je niets hebt om aan te trekken. Daar heb je voortaan een prima excuus voor: teveel keuze.

Je kunt daar iets aan doen: beperk je tot zes soorten jam. Of: als je minder spullen hebt, dan heb je niet alleen ruimte, maar maak je het jezelf ook gemakkelijker. Je kunt dit ook bereiken door je spullen in categorieën te verdelen en dan ‘getrapt’ te kiezen, stap voor stap dus.

Met kleding is dat bijvoorbeeld heel gemakkelijk. Je verdeelt dat in zomer- en winterkleding. Vervolgens kies je iets wat bij het weer past en bij je activiteiten: netjes of casual? Broek of rok? Zo maak je de keuze steeds eenvoudiger.

Als je iets gaat kopen zijn er ook manieren om je keuze gemakkelijker te maken. Je kunt je bijvoorbeeld voornemen om naar drie of vier winkels te gaan. Uit de spullen die je dan gezien hebt, maak je een keuze.

Wat ook helpt is als je vooraf bedenkt waaraan je aankoop minimaal moet voldoen. Dus: welke kleur schoenen zoek je? Hakken of geen hakken? Als je een jas gaat kopen, hoe lang moet die dan zijn? Wil je een capuchon of juist niet? Als je een bank koopt, hoe breed kan deze zijn? Heb je al een idee van het materiaal of de kleur? Je kunt ook bedenken wat je voor je aanschaf zou willen betalen. Als je vooraf bedenkt waar je aankoop aan moet voldoen, dan hoef je een heleboel spullen al niet meer te bekijken.

Als je die schoenen, jas of bank vindt die aan je eisen voldoet: kopen. Dus niet verder kijken of je nog iets beters vindt. Waarom zou je, deze voldoet toch aan je eisen? Dat heb je vast wel eens eerder meegemaakt: na een hele dag winkelen kom je uiteindelijk weer in de eerste winkel terecht waar je die leuke schoenen, jas of bank had gezien.

Maar van dat verder kijken krijg je nou juist stress. Bespaar jezelf een hoop tijd en een hoop gedoe en ga gewoon voor het eerste dat aan je eisen voldoet. En nou niet je eisen zo hoog maken dat niets daar aan voldoet, dan hou je jezelf voor de gek. Minimale eisen, had ik gezegd.

Probeer het eens met iets kleins, zoals een pot jam. Een keuze waar niet al te veel vanaf hangt en die niet al te veel geld kost. En kijk of je na afloop tevreden bent met je keuze. De kans is namelijk groot dat je tevredener bent dan wanneer je er langer over na had gedacht. Op naar de grotere aankopen.

Geen opmerkingen: