donderdag 26 februari 2009

De kracht van concentratie

Gisteren kon ik me niet goed concentreren. Aan het begin van de dag was ik even weg geweest en op de één of andere manier was ik daarna onrustig. Het gevolg was dat ik van alles wat deed die middag. Een kleine aanpassing op de site, wat tips verwerken, een beginnetje maken met de nieuwsbrief, een beetje administratie. Allemaal op zich nuttige dingen, maar van alles maar een beetje. Het gevolg was dat ik aan het einde van de dag niets had afgemaakt en dat ik bovendien een heel ontevreden gevoel had. Niet prettig.

Wat een verschil met vandaag: ook nu had ik een korte afspraak aan het begin van de dag. Toen ik terugkwam begon ik weer op dezelfde manier als gisteren (beetje mail, beetje lezen op internet), maar gelukkig had ik in de gaten wat er gebeurde. Vandaag wilde ik resultaat zien, anders maak ik nooit iets af. Dus heb ik alle verleidingen aan de kant gegooid en ben ik stug aan het werk gegaan met de nieuwe workshop Iedereen kan organiseren.

En nu is dat zo goed als af. Alles wat ik op dit moment kan doen, heb ik gedaan. En dat voelt een stuk beter. Nu die grote taak klaar is, heb ik ook nog best tijd om even te surfen, wat te lezen en mijn blog te updaten. Dat is de kracht van concentratie.

zondag 22 februari 2009

E-cocoonen

Hoe erg is de crisis voor ons gevoel? Gaan we al echt bezuinigen? Het hangt er van af waar je naar kijkt. Trendbox ziet het huishoudboekje nog niet terugkomen. En het aantal mensen dat zegt te kiezen voor huismerken in plaats van A-merken stijgt slechts licht.

Het aantal impulsaankopen is zelfs toegenomen in 2008. Kleine verwennerijen mogen en kunnen nog steeds. Grotere aankopen worden dan wel uitgesteld.

En vrouwen zeggen vaker thuis te blijven. Even niet uit eten dus, maar zelf koken. Ook niet slecht voor de supermarkten dus. Marktonderzoeksbureau SSI onderzocht hoe Nederlandse vrouwen hun tijd thuis invullen: 42 procent van de onderzochte vrouwen geeft aan vaker thuis te blijven. En wat doen ze dan: lezen en tv-kijken zijn nog altijd populair (69 en 68 procent respectievelijk).

Daarna komen surfen op internet en online spelletjes spelen (45 en 43 procent). Nou werd het onderzoek wel gedaan in opdracht van spelletjeswebsite Zylom, dus er zal wat met wat meer nadruk naar gevraagd zijn. Maar goed, e-cocoonen noemen ze dat dus. Ik dacht net dat we alle samenvoegingen met e ervoor wel gehad hadden, maar de crisis levert toch weer nieuwe op.

Eigenlijk vinden de onderzochte vrouwen het helemaal niet zo erg om wat vaker thuis te blijven . Integendeel, ze geven aan dat ze leuke dingen gaan doen en meer tijd nemen om te ontspannen. Eigenlijk is het gewoon een zegen, die crisis. Voorheen hadden we geen excuus: je was tenslotte ontwikkeld en van de wereld, dus ging je uit eten, naar het theater, film enzovoort. Als je geen zin hebt in al die dingen, dan zeg je nu gewoon dat je aan het bezuinigen bent en kun je lekker thuis blijven. Wel zo relaxed.

woensdag 18 februari 2009

Jong leven




Er mag dan crisis zijn, het ene reddingsplan na het andere, ontslagen en faillissementen, een jong olifantje blijft mensen trekken. Dit is Tonya in Blijdorp, 8 dagen oud. Nog leuker dan die olifantenparade (zie eerdere blogs).

maandag 16 februari 2009

Eenvoudige tips voor energiebesparing

Volgens het ANP gaat een gemiddeld gezin in 2009 238,- euro meer betalen dan een jaar geleden. Dat is een stijging van 14 procent. Die wordt vooral veroorzaakt door de gestegen leveringskosten. En door de hoge olieprijs een tijdje geleden. De tarieven voor aardgas en elektriciteit hangen onder andere af van de olieprijs. Omdat energie vooraf wordt ingekocht, is het effect van een verlaging of verhoging van de olieprijs pas maanden later in de tarieven te zien.

Is het mogelijk om daar tegenop te bezuinigen? Ik weet het niet, maar het is een interessant idee. Hoe kun je 14 procent energie besparen? En dan het liefst op korte termijn, zonder meteen nieuwe apparaten aan te schaffen. Een paar suggesties:

  1. Koop nou eindelijk eens die spaarlampen. Het is even een investering, maar ze gebruiken een kwart van de elektriciteit van een gloeilamp.
  2. Eén van de grootste energievreters in huis is de droger. Zet de droger op ‘strijkdroog’ in plaats van ‘kastdroog’. Of nog beter: hang was eens buiten. Als het mooi weer wordt en u heeft de ruimte, doen. Ruikt ook nog lekkerder.
  3. Was op minder hoge temperaturen en gebruik korte programma’s, ook in de afwasmachine. En natuurlijk gebruikt u de (af)wasmachine alleen als deze helemaal vol is.
  4. Haal alle opladers uit het stopcontact en zorg voor stekkerblokken met een aan/uitknop. Zorg zo dat apparaten echt uit staan, laat niets in de sluimerstand staan.
  5. Als u een dubbele elektriciteitsmeter heeft: maak gebruik van het lage tarief. Ga naar de site van uw energieleverancier voor de tijden. Scheelt geen energie, wel geld.
  6. Verwarming: ventileer. Ook als het koud is. Daardoor is de lucht in uw huis droger en makkelijker te verwarmen. Dat scheelt energie. Doe verder een extra dikke trui en sokken aan en zet de verwarming een graad lager. Zet de verwarming een uur voor u naar bed gaat uit.
  7. Bestel een douchecoach: dat is een zandlopertje dat in vijf minuten doorloopt. Gemiddeld douchen we acht minuten. Als je dat terugbrengt tot vijf scheelt dat gemiddeld 40 euro aan elektriciteit en gas (voor de verwarming van het water). Bespaar nog meer door minder warm te douchen, een waterbesparende douchekop te installeren of een waterbespaarder op de douchekop te plaatsen. Dat is een eenvoudig apparaatje waardoor de waterdoorlaat met de helft verminderd. En natuurlijk gaat u douchen en niet in bad, dat kost veel minder water. De douchecoach is bijvoorbeeld te bestellen bij http://www.gezinnig.nl/.
  8. Ontdooi de koelkast en zorg dat de koelelementen aan de achterkant schoon en stofvrij zijn. Dat kan de efficiëntie van de koelkast en de vriezer tot 30 procent verbeteren.
  9. Koken: doe het deksel op de pan, gebruik de kleinst mogelijke pan (sneller te verwarmen) en zorg dat de pan bij de kookpit past, zodat geen warmte ontsnapt.

Wie heeft er meer suggesties die eenvoudig zijn uit te voeren?

zondag 15 februari 2009

Vakantie

Echt niets doen blijkt toch telkens weer lastiger dan je denkt. Vooral als je je werk leuk vindt. Thuis lukt het eigenlijk niet. Afgelopen week was mijn vriend nog vrij na onze vakantie. Dus voor mij ook nog een beetje vakantie. Dat betekent dan zo'n 3 dagen werken. Dat voelt als een vrije week met genoeg tijd voor leuke dingen.

Soms, als het mooi weer is dan lukt het we wel, voor even, om op het balkon te zitten en niets te doen of om 'alleen maar' iets te lezen, iets wat niet nuttig is. Maar in de winter is het moeilijk.

Voor echt niets doen moet ik weggaan. Dat hadden we voor deze week gedaan. Met veel slapen, boeken lezen en terrasjes zitten. En zo nu en dan een kleine activiteit in de buurt.

En we vroegen ons af hoe lang het zou duren voordat je daar genoeg van krijgt. Wanneer ga je, uit jezelf weer iets doen, iets zoeken om te doen. Bij ons duurt dat in elk geval langer dan 11 dagen. Zo lang duurde de vakantie en we waren nog niet uitgeslapen en uitgelezen.

Aan de andere kant wil ik na een dag of 10 wel weer naar huis, dat is het dubbele er aan. Maar misschien is het met nietsdoen zo dat het alleen maar aanlokkelijk is als je veel te doen hebt. Zoals ik op de motivatiekalender las: Niets te doen hebben is niet plezierig. Het ware genot bestaat erin niets te doen als je bergen werk hebt (John W. Raper). Ik denk dat dat een waar woord is.