vrijdag 9 november 2007

In Holland staat een huis


Soms verbaas ik me er over hoe snel ons dagelijks leven eigenlijk veranderd is. Laatst was ik bij iemand die allemaal winkelinventaris had verzameld. Het meeste was van net na de oorlog. Toen had je nog heel veel kleine winkeliers. Een beetje dorp had wel 40 bakkers. Die bakten brood, maar ze hadden bijvoorbeeld ook varkens, die kregen het brood wat overbleef. En ze kwamen natuurlijk allemaal dat brood thuis bezorgen.Dat zou nu niet meer kunnen, 40 bakkers in een dorp. Daarvoor eten we niet genoeg brood. Thuisbezorgen kan trouwens ook niet meer, want de meeste mensen zijn niet thuis.

Het begrip huisvrouw bestaat ook nog niet zo heel lang, eigenlijk. Aan het begin van de twintigste eeuw had je nog dienstboden. Mijn oma, geboren in de jaren twintig van de vorige eeuw, heeft nog zo’n betrekking gehad. Meteen na de lagere school kwamen meisjes in dienst van een huishouden van stand. Toen bedienden meer rechten kregen en de inkomensverschillen kleiner werden, verdween ook het meeste huishoudelijk personeel. Vrouwen gingen de taken in het huishouden zelf doen. Dat kon ook omdat de huizen kleiner werden en makkelijker schoon te houden waren.

Door de introductie van apparaten, zoals de stofzuiger werd dit nog eenvoudiger.Ingrid van der Vlis schreef er een vermakelijk boekje over: In Hollang staat een huis. Met mooie foto’s uit een niet zo heel ver verleden, waarin het huishouden het domein van de vrouw was en de man het geld verdiende. Korte teksten vertellen het verhaal van honderd jaar huishoudelijk werk, maar het is toch vooral een kijkboek. En daardoor erg leuk om cadeau te geven (In Holland staat een huis, Uitgeverij Scriptum, ISBN 978 90 5594 544 3)

Geen opmerkingen: