donderdag 14 februari 2008

200.000 keer

Eigenlijk hebben we ons bewustzijn alleen voor de lol, zegt Ap Dijksterhuis in zijn boek Het slimme onbewuste. Je doet er niet veel meer mee dan je omgeving en jezelf ervaren. Echt nodig heb je het niet, want waarschijnlijk doet je onbewuste zo’n beetje alles en denk je alleen maar dat je een vrije wil hebt. In werkelijkheid wordt alles voorbereid en uitgedacht in je onbewuste. En dat onbewuste is dan ook nog eens veel sneller dan je bewustzijn en heeft 200.000 keer meer capaciteit.

Ons onbewuste houdt ons dus voor de gek en laat ons denken dat we zelf beslissen. Aan de andere kant kun je je onbewuste voor de gek houden. Als mensen woorden zien die aan slimheid doen denken, zoals professor, intelligent en dergelijke dan worden ze slimmer. Proefpersonen die aan intelligente dingen hadden gedacht, scoorden beter op een kennistaak, zoals het beantwoorden van vragen in de trant van Trivial Pursuit. Mensen die niet aan professoren hadden gedacht hadden 50% van de vragen goed. Degenen die wel aan professoren hadden gedacht scoorden 60%.

Dat betekent dat het dus inderdaad zou kunnen helpen om overal briefjes op te hangen die je er aan doen denken dat je af wilt vallen en gezonder wilt eten. Of briefjes die je aansporen om op te ruimen. Of die de positieve kanten van opruimen benadrukken. Het effect is niet blijvend, maar als je een gewoonte wilt veranderen, zou het toch best kunnen helpen. Op de korte termijn zet je je onbewuste in de ‘opruimstand’. Als je dat lang genoeg doet, dan wordt het een gewoonte en heb je de briefjes niet meer nodig. Het proberen waard.

Geen opmerkingen: