zaterdag 16 februari 2008

Kiezen (1)

Organizing is kiezen. Kiezen wat je bewaart en wat je weg doet. Kiezen hoe je dingen gaat sorteren, hoe je het bewaart en waar je het bewaart.

Ap Dijksterhuis schrijft in Het slimme onbewuste dat er drie manieren zijn om te kiezen. De snelle keuze, er een nachtje over slapen en de rationele keuze.

De snelle keuze is: niet te lang over nadenken, gewoon doen wat het eerste in je opkomt. De tweede is de intuïtieve keuze: je bekijkt iets van alle kanten, verzamelt alle informatie. Vervolgens slaap je er een nachtje over en de volgende dag beslis je op basis van wat je gevoel je zegt. Bij de rationele keuze zet je alle voor- en nadelen op een rijtje en beslis je op basis van een rationele afweging van die voor- en nadelen.

Veel mensen denken dat de laatste manier, de rationele keuze, de beste manier is. Maar dat is niet altijd het geval. Ons bewuste brein kan maximaal zo’n negen variabelen onthouden. Maar bij ingewikkelde beslissingen zijn er vaak veel meer dingen die een rol spelen. Als je een huis koopt of een nieuwe baan zoekt dan spelen er ik weet niet hoeveel factoren een rol. En als het om personen gaat, dan is het aantal variabelen helemaal niet meer te overzien. Dus je kunt bijvoorbeeld geen rationele keuze maken in de liefde.


In dat geval komt ons onbewuste ons te hulp. Dat kan wel al die factoren mee laten wegen. Als je alle informatie hebt en dat even laat bezinken, dan heeft je onbewuste het werk voor je gedaan. En dat werkt ook bij problemen oplossen. Als je het even laat liggen, dan valt de oplossing je op een gegeven moment vaak in, althans zo lijkt het. Het handige van je onbewuste het werk laten doen is dat je zelf ondertussen gewoon iets leuks kunt doen!

Dus bij beslissingen die ingewikkeld zijn, kun je beter die manier van beslissen gebruiken. Voor meer eenvoudige producten, zoals een nieuwe trui, kun je prima een lijstje maken met voorkeuren. Dan hou je bijvoorbeeld rekening met de kleur en de dikte van trui, hij moet lekker zitten en in de wasmachine kunnen worden gewassen. Dat kan je bewuste brein ook nog wel overzien.

Geen opmerkingen: