maandag 25 februari 2008

Kiezen (3)

Schrijf ik hier uitgebreid dat kiezen op je gevoel vaak beter is, lees ik een artikel in de nieuwe Psychologie Magazine met als kop: Wantrouw je gevoel. Dat gaat er over dat je soms maar beter niet op je gevoel kunt vertrouwen. En dat schrijft Roos Vonk nog wel, één van mijn favoriete columnisten als het over psychologie gaat (in Psychologie Magazine, maar ook in Intermediair).

Wat is er aan de hand? Heeft Ap Dijksterhuis ongelijk? Niet echt, maar Vonk nuanceert zijn verhaal wel. Hij heeft getest in laboratoriumomstandigheden. In het echte leven wordt ons gevoel vaak in de war gebracht. Bijvoorbeeld door wat we als laatste gehoord hebben of door dingen die we zelf hebben meegemaakt. Die tellen veel zwaarder dan statistiek. Hoewel die statistiek natuurlijk betrouwbaarder is. Voor de goede orde: dit komt ook wel degelijk aan de orde in het boek van Dijksterhuis.

Ook is het zo dat de manier waarop je informatie verzamelt niet objectief is: we zijn geneigd te zoeken naar bevestiging van wat we al vinden. En kunnen heel goed informatie negeren die daar niet bij past.

Roos Vonk introduceert een nieuwe categorie van beslissen: beslissen met je hart. Dat zou wijsheid bevatten. Het kijkt verder dan de korte termijn en kijkt niet naar wat je wilt hebben, maar naar wat je wilt zijn. Hoe doe je dat dan?

Ook hier geldt toch dat je even bedenktijd neemt. Die tip blijft dus staan. Vervolgens ga je niet alleen op je gevoel af, je observeert ook je gevoelens nog. En je vraagt je af: wat is je belang? Probeer je iets te ontvluchten? Wat is je angst, wat is je verlangen? Wil je bijvoorbeeld met iemand trouwen omdat je bang bent alleen te zijn?

Het vraagt wel oefening om dit te kunnen en ook de bereidheid om eerlijk tegen jezelf te zijn. Maar als het lukt kun je wel iets toevoegen aan je beslissingen en neem je belangrijke beslissingen om de juiste reden.

Geen opmerkingen: