zaterdag 23 februari 2008

Eenvoud is niet eenvoudig

In het meest recente nummer van het blad Genoeg staat een artikel over Eenvoudig leven. Dat is een kleine trend al een tijdje. Mensen streven naar eenvoud. Waarom zou je dat willen?

Je kunt er verschillende redenen voor bedenken. Praktische: het is rustiger aan je hoofd, je krijgt minder input als je streeft naar eenvoud. Idealistische: als je minder gebruikt, dan spaar je het milieu.

Voor mij is er een duidelijke link met organizing. Je kunt naar organizing kijken door de bril van eenvoud. Het geeft je een kader bij het organiseren, een doel en een achterliggende filosofie. Het gaat dan niet meer om het opruimen zelf, maar om het bereiken van eenvoud.

Eenvoud begint vaak met minder spullen, maar kan zich uitstrekken tot alle terreinen van het leven: geld, werk, vriendschaps- en liefdesrelaties, gezondheid. De kern is dat je keuzes maakt voor wat jij wilt, wat voor jou de essentie is. Voor mij is dat ook een belangrijk onderdeel van organizing. Kiezen is heel belangrijk als je gaat organiseren. Nadenken over wat je echt wilt, wat je doel is, maakt het makkelijker om te kiezen en dus ook om te organiseren.

Wat eenvoud precies is en hoe je het bereikt, dan kan voor iedereen anders zijn. Het motto is wel een beetje: meer met minder. Meer kwaliteit, minder spullen en minder prikkels. Niet zo eenvoudig in onze samenleving. Genoeg wijdt er een serie aan die het hele jaar duurt. Dat zegt genoeg.



Geen opmerkingen: