maandag 5 januari 2009

Bezuinigen of niet?

Meteen bij de start van januari vliegen de bezuinigingstips je om de oren. Netwerk had er op 2 januari een item over, Kassa op 3 januari. Er zijn allerlei onderzoeken die ons vertellen dat ‘de Nederlander’ wil bezuinigen, vooral op vakanties en goede doelen, blijkbaar. En vandaag weer een onderzoek dat ons verteld dat we ‘financieel ongeletterd’ zijn. Wat betekent dat 60 procent van de mensen eenvoudige vragen over financiĆ«n niet kan beantwoorden. Welke vragen dat precies zijn meldt het bericht niet.

Wat moet je hiermee als gewone lezer? Het idee dat je financieel ongeletterd zou zijn, geeft bijna een machteloos gevoel, maar dat is natuurlijk onzin.

Iedereen kan inzicht krijgen in het eigen huishoudboekje. Het enige wat je moet doen is er tijd voor nemen om de zaken op een rijtje te zetten. Veel mensen vinden dat vervelend en doen het daarom niet. Maar januari een perfect moment om het afgelopen jaar op een rijtje te zetten. Je hebt dan meteen overzicht over al je uitgaven, ook de zaken die maar een keer per jaar voorkomen. Pas als je overzicht hebt, kun je ook bepalen waar je minder aan uit wilt geven.

En dan hoef je helemaal niet te stoppen met het geven van cadeaus of het uitnodigen van mensen, zoals netwerk suggereerde. Die gaven een paar slechte voorbeelden van zogenaamde ‘vrekkentips’. Het hele idee van zuinig zijn is juist om het zo te doen dat je niet het gevoel hebt dat je iets in hoeft te leveren. Dus je abonnement opzeggen, maar een keer per kwartaal wel je favoriete blad kopen, omdat er iets interessants in staat. Juist wel mensen thuis uitnodigen, omdat het veel goedkoper is dan uit eten gaan. Zelf salade samenstellen, omdat dat 8 keer goedkoper is dan een voorgesneden salade kopen.

En vergeet ook niet te kijken naar de inkomstenkant: er zijn nog steeds mensen die toeslagen laten liggen, terwijl ze daar wel recht op hebben. Goede en betrouwbare informatie is te vinden op www.nibud.nl.

Geen opmerkingen: