maandag 12 januari 2009

Goed voorbeeld doet niet goed volgen

In onderhandelingen geldt de regel: wie als eerste praat, betaalt. Oftewel: als je een aanbod hebt neergelegd, dan is het zaak om even rustig af te wachten tot de ander reageert. En dus niet zelf gaan praten, uitleggen of meer informatie geven, omdat de ander niet reageert en je denkt dat de ander je aanbod niet goed vindt of te duur.

Iets dergelijks geldt ook in het huishouden: als jij degene bent die opruimt, kookt of stofzuigt, dan zit je er aan vast. De ander denkt: dat doet hij/zij al, dus dan hoef ik het niet te doen. Dat is het stofzuigerconcept: als je eenmaal degene bent die stofzuigt, dan zit je er aan vast.

Je zou misschien denken dat goed voorbeeld doet volgen, maar zo werkt het dus meestal niet. Dus als je wilt dat je partner meer opruimt, dan is demonstratief gaan opruimen niet de oplossing. Dit kan heel goed uitwerken als de zaken in evenwicht zijn: de één doet de boodschappen en de ander kookt, de één stofzuigt, de ander doet de was. Dan vul je elkaar aan.

Maar vaak is het zo dat één van de twee meer doet dan de ander. Dat kan verschillende redenen hebben: je drempel voor ‘rommel’ ligt gewoon lager, daardoor ga je altijd als eerste opruimen en geef je de ander geen kans. Die vindt het na een tijdje wel best. Of jij vindt dat er twee keer per week gestofzuigd moet worden, terwijl de ander één keer per week meer dan genoeg vindt.

Ik heb vaak klanten die zeggen: wat moet ik met een partner die niet opruimt? De enige goede oplossing die ik tot nu toe heb kunnen bedenken is: er over praten. Welke normen hanteren jullie? Wat zou je willen dat de ander doet? En dan allebei een beetje toegeven. Misschien kun je ook een keer per vijf dagen stofzuigen of een keer stofzuigen en een keer dweilen.

Zorg wel dat je niet allebei ontevreden bent met het compromis. En ga ook vooral na welke klussen je wel graag doet, misschien vul je elkaar daar ook wel prima in aan. Als je een beetje creatief bent en niet te star, dan kun je daar meestal wel iets op vinden zonder elkaar te veranderen.

Geen opmerkingen: