maandag 19 januari 2009

Blue monday

Zelf vind ik 2 januari de ergste dag van het jaar, als je weer aan het werk moet en iedereen moet zoenen, terwijl je nog suf en katterig bent van oud en nieuw. Maar volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar. Dat was dus vandaag.

Waarom is deze dag zo deprimerend? Het is meestal slecht weer in januari en nog behoorlijk donker (dat was vandaag zeker van toepassing met die regen), de meeste mensen realiseren zich dat het weer niet gelukt is met die goede voornemens en het duurt voor de meeste mensen nog heel lang voordat het vakantie is. Ook nog even geen feestdag te zien natuurlijk. Bovendien zitten de meeste mensen met de financiële kater van de feestdagen oftewel: ze zijn blut. En dit is de tijd van de maand dat de rekeningen binnenkomen, dus dan wordt je daar extra mee geconfronteerd.

Wat kun je doen tegen blue monday? Als je dit leest is-ie waarschijnlijk al (bijna) voorbij, dus dat is een voordeel. Als je toch depressief voelt, huur dan een leuke film. Volgens de Metro van vandaag is Mama Mia verreweg de leukste, dus dat is een goede kandidaat. Ook goed werkt het om je zegeningen te tellen: je baan, je relatie, je huis, misschien had de trein geen vertraging vandaag of was een collega aardig tegen je? Schrijf het op, het helpt echt. Je kunt ook eens flink aan de slag gaan met je financiën, zodat je overzicht krijgt. Op zich geen leuke klus, maar het overzicht geeft je een gevoel van controle en daardoor voel je je beter. Als dat allemaal niet helpt, zorg dan dat je de komende week genoeg daglicht krijgt: ga naar buiten, weer of geen weer. Hoe donker ook, buiten is het altijd lichter dan binnen (overdag dan) en dat helpt gegarandeerd tegen (milde) winterblues net als de lichaamsbeweging.

Er is trouwens ook een dag die het vrolijkst is: de vrijdag in juni die het dichtst bij het begin van de zomer ligt. Dit jaar 19 juni. Daar kun je dus alvast naar uitkijken.

Geen opmerkingen: