maandag 26 januari 2009

Ruimte in je huis, ruimte in je hoofd?

Je gedachten hebben invloed op je lichaam. Denk maar eens aan iets lekkers en je voelt het water al letterlijk in je mond lopen. Taalgebruik is ook vaak afkomstig uit de fysieke wereld, maar kan worden gebruikt om iets abstracts te beschrijven.

De mens heeft eerst geleerd om lichamelijke en concrete ervaringen te beschrijven en heeft die vervolgens uitgebreid naar symbolische en abstracte ervaringen.

Neem het begrip ‘warm’. In de concrete betekenis verwijst dat naar temperatuur. Die temperatuur kan ook bij een persoon horen, denk aan moederwarmte. De stap om de betekenis uit te breiden naar een niet-fysieke ervaring is dan niet zo groot meer: een moeder is warm, straalt wel of geen warmte uit. Die warmte staat voor veiligheid en vertrouwen. Iemand die dat uitstraalt noemen we dus ook warm.

Het blijkt nu dat je lichaam ook invloed kan hebben op je gedachten. Als je een hete kop koffie vast hebt, dan beoordeel je een persoon op een foto als warmer dan wanneer je ijskoffie vast hebt.

Dat betekent dat je omgeving wel degelijk invloed heeft op je welbevinden. Vaak hoor ik van mensen dat ze onrustig worden van een rommelige omgeving of dat een vol huis ook tot een vol hoofd leidt. Het zou interessant zijn om dat te onderzoeken.

Voorlopig ga ik er van uit dat het twee kanten op werkt: als je een vol hoofd hebt of een onrustig hoofd dan kan dat leiden tot een rommelig en/of een vol huis. Zoals de gedachte aan lekker eten leidt tot een fysieke reactie. Maar andersom kan dat ook: een rommelig of vol huis kan een vol hoofd tot gevolg hebben. Zoals de warme koffie tot een beoordeling van warmte leidt. De oplossing kan dan ook twee kanten op gezocht worden. Enerzijds in coaching door het volle gevoel in je hoofd weg te nemen, waardoor fysiek opruimen gemakkelijker wordt. Anderzijds door fysiek op te ruimen, waardoor je ruimte in je hoofd krijgt en energie voor nieuwe activiteiten.

Geen opmerkingen: