vrijdag 16 januari 2009

Stress is goed

Stress heeft een slechte naam, maar dat is niet altijd terecht. Stress heeft gewoon een functie, dat vergeten we wel eens. Niet alleen op de savanne, bij onze voorvaders die aan wilde dieren moesten ontsnappen, ook op kantoor. Als je te laat bent voor een vergadering en snel en geconcentreerd je spullen moet pakken en naar de vergaderzaal rent. Of als je een deadline moet halen voor een artikel of een column. Als je denkt dat je geen inspiratie hebt, dan komt er uiteindelijk toch altijd iets uit, als het moet.

En dat is prima, zolang het maar kortdurend is. Als je permanent in die toestand bent, dan wordt het problematisch. Ook opruimen kan stress geven. Bijvoorbeeld omdat je er steeds tegenaan zit te hikken, omdat het maar niet lukt of omdat je omgeving je er op aan kijkt.

In de Intermediair van 8 januari staat een artikel over stress. Daarin staan een aantal goede tactieken tegen stress: erover praten helpt. Dat merk ik aan workshopdeelnemers, die zijn altijd opgelucht als anderen met dezelfde dingen blijken te worstelen. Succes ervaren helpt ook: als iets gelukt is, dan kun je het daarna weer even hebben dat het misgaat, zonder meteen in de stress te schieten. Daarom adviseer ik mensen om te starten met iets eenvoudigs, wat niet te emotioneel is en om te beginnen op een zichtbare plek(of een plek waar je vaak langs komt). De kans op succes is dan groter en bovendien zie je de hele tijd het resultaat. Dat maakt het makkelijker om het nog eens te proberen.

Structuur en voorspelbaarheid zijn ook stressverminderend. Bij opruimen is het belang van routines groot. Als je een nieuwe gewoonte kunt invoeren, dan merk je niet eens meer dat je aan het opruimen bent. Ook een positieve houding werkt goed. Ik merk dat veel mensen opruimen als iets negatiefs zien. Bijvoorbeeld omdat ze vroeger altijd hun kamer op ‘moesten’ ruimen, als een soort straf. Als je dat om kunt draaien en opruimen een positief gevoel kunt meegeven, dan wordt het veel eenvoudiger.

Verder helpen ook lichaamsbeweging, vitamine C en (zwarte) thee bij stress. Eens kijken of ik dat in mijn workshops kan inbouwen.

Geen opmerkingen: