woensdag 29 april 2009

De grote vijf


Als coachingsvraag wordt het ook wel gebruikt: schrijf je eigen grafrede of, minder confronterend, stel je voor dat je tachtig bent, hoe wil je dan terugkijken op je leven?

Dat is eigenlijk waar dit boek over gaat, maar dan in verhaalvorm gegoten, waardoor het allemaal heel verteerbaar wordt. Voeg daar de Amerikaanse voorliefde voor concrete formuleringen bij en je komt op the big five for life. Dat zijn de vijf dingen die je leven tot een succes maken.

Dat kan natuurlijk van alles zijn, dat hangt af van je definitie van succes. Dus het kan iets zijn wat je wilt doen (reizen komt een paar keer voorbij in het boek), maar het kan ook zoiets zijn als ‘mensen inspireren’. Of natuurlijk je kinderen opvoeden tot leuke, verantwoordelijke mensen.

Er gaat eigenlijk nog iets aan vooraf en dat is dat je nadenkt over je ‘reden van bestaan’. Een nog fundamentelere vraag: waarom ben je hier? Wat kom je eigenlijk doen?

Je grote vijf zijn natuurlijk een afgeleide van je reden van bestaan. Zelf doe ik het liever andersom: die grote vijf zijn nog wel te doen, tenminste, een aantal kan ik er wel bedenken, daar zitten bij een boek publiceren en een huis aan zee, bijvoorbeeld. Maar mijn reden van bestaan, pff, daar moet ik nog eens goed over nadenken.

Dat is wel het effect van het boek, dat je er weer eens over nadenkt waar je het allemaal voor doet. En dat in een lekker handzaam boek verpakt met een tekst die lekker wegleest, je hebt het zo uit. Nee, het boek lezen is het punt niet, iets doen met de inhoud, dat is veel lastiger. Maar natuurlijk goed om weer eens over na te denken.

The big five for life heet het ook in de Nederlandse vertaling en de schrijver is John Streckely. Aanrader!

Geen opmerkingen: