zondag 3 mei 2009

Spullen wegdoen, waarom is dat moeilijk?

Veel mensen vinden het moeilijk om afstand te doen van spullen. Als je ze er naar vraagt dan zeggen ze dingen als: ik kan het nog nodig hebben, het was duur, het komt nog wel eens van pas en ik heb het gekregen van iemand, dat doe je niet cadeaus weggooien. In feite zijn dit smoezen die je jezelf vertelt. Maar die smoezen komen wel degelijk ergens vandaan.

Natuurlijk zijn er een hoop praktische tips te geven. Daardoor wordt het zeker eenvoudiger om dingen weg te doen. Voor veel mensen helpt het bijvoorbeeld als ze spullen weggeven in plaats van weggooien. Ook kan het zinvol zijn om voorwerpen te fotograferen en alleen de foto te bewaren (eventueel digitaal). Een andere goede truc is om in fases dingen weg te geven. Dus eerst het deel waar je het minst aan gehecht bent, bijvoorbeeld de aantekeningen van je studie; vervolgens dingen waar je een beetje aan gehecht bent, zoals je readers en als laatste de boeken van je studie die verouderd zijn of die je nooit meer inkijkt.

Daarnaast zijn er een aantal praktische regels die je kunt hanteren om te bepalen of je iets bewaart of niet. Ten eerste kan het helpen om te kijken wat je wilt bewaren in plaats van wat je weg wilt doen. Dat is een veel positievere insteek. Als tweede: alles wat kapot, vuil of over de datum is kan weg. Ten derde: alle spullen waar je niet blij van wordt kunnen weg. Dat geldt ook voor dingen die je nooit gebruikt.

Voor veel mensen helpen die praktische tips niet. Dat komt volgens mij omdat ze een emotionele band hebben met het voorwerp. Dan komen ook de eerder genoemde smoezen om de hoek kijken. Zo’n smoes is niet de echte reden, maar geeft wel een aanknopingspunt voor de onderliggende reden.

Het voorwerp heeft een emotionele waarde gekregen. Bij babyfoto’s en kindertekeningen is dat logisch (als het aantal tenminste te overzien blijft), maar als het gaat om recepten, krantenartikelen of kledingstukken is het minder logisch. Rationeel weet je best dat het voorwerp ‘eigenlijk weg zou moeten’, maar het lukt je niet.

De smoezen geven je een aanwijzing voor de echte reden dat je het voorwerp wilt bewaren. Als je tegen jezelf zegt dat alles nog wel eens van pas komt, dan kan het zijn dat je graag klaar staat voor anderen. Als je het moeilijk vindt om kranten weg te gooien, omdat je ze nog wilt lezen, dan wil je misschien graag mee kunnen doen in gesprekken.

Als je je bewust wordt van dit mechanisme, dan ben je vaak al dicht bij de oplossing. Je weet dan waar je echt naar op zoek bent, wat de diepere betekenis is van de spullen. Je kunt dan op zoek naar een manier om aan je echte behoefte te voldoen, zonder dat je je huis volstopt.

Meer lezen? Ga naar www.ontdekjeopgeruimdezelf.nl en lees het artikel

Geen opmerkingen: