zondag 5 april 2009

Uitstelgedrag: 4 manieren om er mee te stoppen


We stellen allemaal wel eens iets uit en als dat binnen de perken blijft, hoeft dat helemaal niet zo erg te zijn. Soms is het gewoon fijn om eerst in de zon te zitten en daarna pas te gaan werken.

Het wordt vervelend als je dezelfde klussen steeds blijft uitstellen of als het uitstellen consequenties gaat hebben: je betaalt je rekeningen niet op tijd, je stuurt je belastingen (veel) te laat in of je begint onvoorbereid aan een vergadering of een examen.

Als je dingen uitstelt, dan kom je afspraken met jezelf steeds niet na. En dat zadelt je op met een continu schuldgevoel, een knagend stemmetje in je hoofd dat zegt: je zou nu eigenlijk die vervelende klus moeten doen in plaats van je tijd verspillen aan iets leuks. Daar word je niet vrolijk van.

Er zijn verschillende redenen waarom mensen dingen uitstellen:
1. Je wilt de taak eigenlijk helemaal niet doen, maar je hebt toch het gevoel dat je er aan vast zit. Dat geldt vaak als je iets hebt toegezegd aan anderen, bijvoorbeeld notulen maken van een vergadering. Maar het kan ook zijn dat je jezelf hebt overtuigd dat je beslist zelf je belastingformulier moet invullen of schoon moet maken.
2. Iets heeft alleen op de lange termijn resultaat, maar op dit moment is het eigenlijk vervelend om te doen en zie je niet dat je iets gedaan hebt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij opruimen, lijnen en leren voor een examen.
3. Je weet eigenlijk niet precies wat je moet doen. Op je actielijst staan projecten, zoals ‘open dag organiseren’, ‘administratie doen’, ‘de woonkamer opruimen’.
4. Je wilt alleen aan een taak beginnen als je die helemaal goed kunt doen. Dat is perfectionisme en in de praktijk begin je er dan meestal nooit aan.

Dat geeft ook meteen mogelijke oplossingen voor je uitstelgedrag:
1. Niks moet. Let op elke keer als je tegen jezelf zegt dat je iets ‘zou moeten’. Is dat echt zo? Misschien kan iemand anders het wel doen. Ga na of jij degene bent die de taak moet doen. Waarom zou jij altijd de notulen moeten maken. Misschien kun je die taak wel rouleren. Ook als je al ja hebt gezegd, kun je vaak nog terug. Geef gewoon aan dat je je bedacht hebt of dat er iets tussen is gekomen. En als het dan echt moet, begin dan de dag met een rotklus, dan heb je dat maar vast gehad.
2. Geef jezelf een beloning en beloon de inspanning, niet het resultaat. Dus als je een kwartier hebt opgeruimd of aan je examen hebt gewerkt, dan mag je iets leuks doen: even wandelen, in de zon zitten of de actie doorstrepen op je actielijst. Zo koppel je ook op korte termijn een prettig gevoel aan je actie.
3. Maak verschil tussen een project en een actie. Een project duurt meestal wat langer en bestaat uit meerdere stappen. Die stappen vormen de acties. Als je de woonkamer wilt opruimen dan kan een eerste actie zijn om alle kranten bij elkaar te zoeken en de oude weg te doen of om alle dvd’s en videobanden te verzamelen en op hun plek te zetten. Stel steeds de vraag: wat ga ik dan doen? Tot je weet wat je moet doen.
4. Perfectionisme is natuurlijk een onderwerp op zich, maar als het je in de weg zit om aan de slag te gaan, wees je daarvan dan bewust. En denk aan de 80/20 regel: 80 procent van je resultaat krijg je door 20 procent van je inspanning. Wees niet te gedetailleerd en stop met het zoeken naar informatie. Begin gewoon. Je kunt dingen altijd later nog bijstellen. Zie het eventueel als een experiment: je probeert maar iets en je bent nog niet echt begonnen. Daarmee maak je het voor jezelf een stuk eenvoudiger.


Als ik zelf iets uitstel, dan verleid ik mezelf meestal om te beginnen door te zeggen dat ik er alleen maar vijf minuten aan hoeft te werken, dat ik alleen maar de inhoud van de nieuwsbrief hoef te bepalen. Op die manier zorg je dat je begint. Dan blijkt het meestal helemaal niet zo erg als je gedacht had en voor je het weet is de taak afgerond.

Wil je weten wat jouw reden is om uit te stellen? Op 13 mei geef ik er een workshop over. Je betaalt slechts 29,50 euro voor deze themaworkshop van 2 uur. De workshop is in Centrum Djoj in Rotterdam en duurt van 19.30 tot 21.30. Mail naar info@opgeruimdorganizing.nl om je op te geven.

Geen opmerkingen: