zaterdag 16 mei 2009

Actie: een opgeruimde voorraadkast in drie stappen

Ken je dat: je ziet een aanbieding van frisdrank of keukenpapier en je neemt het meteen mee, omdat het precies de soort is die je altijd gebruikt. Als je thuiskomt zie je dat er nog een enorme voorraad staat. Of juist andersom: je loopt naar de kast om een nieuw pak sap te pakken en het is opeens op. In beide gevallen heb je niet goed zicht op wat je in voorraad hebt. Een inventarisatie van je voorraadkast in drie stappen:

Stap 1: Inventarisatie

Doe de kast open en ga er voor staan. Bekijk wat je er zoal bewaart en maak een lijstje met spullen die je in voorraad hebt en wat er ontbreekt;

Een handige vuistregel is om van elk item één in de kast en één op voorraad te hebben. Zodra je aan de voorraad begint zet je het op je boodschappenlijst om de voorraad aan te vullen. Als je ergens meer dan 1 stuk per week van gebruikt, dan heb je zoveel stuks in voorraad als je per week gebruikt plus één;

Maak op papier een indeling van de voorraadkast, maak in elk geval onderscheid tussen alles wat eetbaar is en alles wat niet eetbaar is. Zet het eten bovenin en alles wat niet eetbaar is (wasmiddel en dergelijke) zoveel mogelijk onderin. Een handige manier om deze 3 stappen te doen is met een mindmap;

Stap 2: Kast organizen

Nu kun je beginnen met het daadwerkelijk leegruimen van de kast. Doe dit plank voor plank, van boven naar beneden. Haal alles van de plank af, kijk of het nog goed is afgesloten en of de houdbaarheidsdatum nog niet is overschreden. Maak de plank schoon en zet alles terug wat op die plank hoort. Wat je overhoudt berg je op, zodra je bij de plank komt waar het hoort;

Stap 3: Gebruiken en aanvullen voorraad

Je hebt nu een goed beeld van je voorraad gekregen. Heb je van sommige dingen te veel in voorraad, maak dat dan eerst op;

Dit is ook een goed moment om na te gaan of er iets in je voorraad ontbreekt. Wat je op voorraad hebt verschilt erg per persoon en gezin. Denk aan pasta, rijst en aardappelen, soepen en sauzen, koffie, thee en sappen, beschuit, crackers en dergelijke. Spullen die je veel gebruikt en die minstens enkele weken houdbaar zijn. Daarnaast natuurlijk toiletartikelen en toiletpapier, wasmiddel en schoonmaakmiddel. In de tips van deze maand vind je in de laatste categorie een aantal onmisbare zaken, zie www.opgeruimdorganizing.nl;

Maak nu een lijstje met spullen die aangevuld moeten worden. Je hoeft dat niet in een keer te doen, je kunt ook elke week wat meenemen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,

ik heb een kleine voorraadkast en de stappen die je behandeld. Die houd ik zelf ook aan alleen ziet mijn kast nog steeds niet opgeruimd uit. Vooral omdat ik veel bakspullen heben zoals bakvormen koekvormen etc. Heb jij nog tips hoe deze mooi op te bergen?

ik heb gewoonweg teveel en te weinig ruimte! HELP?!

Groetjes

Opgeruimd Organizing zei

Bakblikken en dergelijke zijn goed op te bergen uit het zicht: in een lade of een doos. Dan kun je ook makkelijker stapelen zonder gevaar van omvallen.

Verder heb je de ruimte die je hebt, je kunt er hooguit handig gebruik van maken. Maar met de ruimte moet je het doen. Wat gebruik je minder vaak en kun je toch loslaten? Dat geeft meteen lucht.