zondag 10 mei 2009

Slaap er een nachtje over


Bij ingewikkelde beslissingen is dat een prima advies. Dat is nu ook aangetoond door een Tilburgse onderzoeker, consumentenpsycholoog Davy Lerouge. Hoewel het niet perse een nachtje hoeft te zijn, het is al genoeg om even aan iets anders te denken.

Het gaat dan om beslissingen waar meerdere kanten aan zitten. Dus een baan of een huis. Bij meerdere huizen is vaak voor elk huis wel iets te zeggen, het is dan lastig om op basis van objectieve kenmerken te beslissen: kies je voor die uitdagende functie verder van huis of blijf je dichter bij huis werken met minder uitdaging? Behalve afstand en uitdaging spelen nog veel meer dingen een rol: beloning, bedrijfscultuur, collega’s, werkuren, promotiekansen, etc.

Ons bewuste brein is er niet ingericht om al die zaken af te wegen, maar ons onbewuste kan dat prima. Daarom helpt het om even een sudokuutje op te lossen of zoiets. Als je maar even met iets heel anders bezig bent, en het is al voldoende als je zeven minuten iets anders doet. Je ziet dan beter het geheel en maakt een betere keuze. Gezien de veelheid aan functies geldt dat tegenwoordig ook vaak voor apparaten, zoals fotocamera’s.

Ik dacht dat mensen als Ap Dijksterhuis (Het slimme onbewuste) en Barry Schwartz (De paradox van keuzes) daar al overtuigend over hadden geschreven. In een interview licht Lerouge dit toe, volgens hem geven niet alle onderzoeken een eenduidig beeld. Hij gelooft ook niet zozeer in het onbewuste dat doordenkt tijdens de afleiding, hij denkt dat het meer een algemeen beeld is dat blijft hangen. Het lijkt mij dat dan nog steeds ergens in een onbewust deel van je hersenen een afweging wordt gemaakt, maar volgens Lerouge is daarvoor meer onderzoek nodig.

Overigens werkt deze tactiek vooral goed voor mensen die spontaan ergens over oordelen en zich onmiddellijk een beeld vormen over iets. Een beetje zwart-wit denken zorgt er dus voor dat je betere beslissingen neemt, in dit geval. Slecht nieuws voor twijfelaars, lijkt mij, want als je al twijfelt, dan helpt deze tactiek misschien wel een beetje, maar niet zo goed als bij mensen die toch al gemakkelijker beslissingen nemen.
Persoonlijk zou ik ook wel willen weten of afleiding ook helpt als je niet weet of je iets weg wilt doen of niet. Mijn ervaring is dat het soms helpt om spullen een tijdje uit het zicht te zetten. Na een tijdje (week, aantal weken of maanden) kun je ze dan vaak wel wegdoen. Maar ik weet niet of dat hetzelfde is als in dit onderzoek.

Zie voor het hele interview: http://www.z24.nl/z24geld/artikel_71411.z24/Loop_blokje_om_voor_je_die_fotocamera_kiest.html

Geen opmerkingen: