donderdag 13 augustus 2009

Vis en organizing 2


In het boek Vis! gaat het er over hoe je meer energie, passie en plezier kunt hebben bij je werk. Op de Pike Place Vismarkt in Seattle weten ze precies hoe dat moet en ze zijn er wereldberoemd mee geworden. De hoofdpersoon in het boek krijgt een ingedutte afdeling onder haar hoede. Met de principes van Pike Place Vismarkt zorgt ze dat de medewerkers van haar administratieve afdeling weer inspiratie krijgen. Als het daar kan, dan moet dat toch ook bij organizing kunnen?

Vandaag deel 2, het tweede element dat je kan helpen om met meer energie, passie en plezier te werken: spelen.

Op de vismarkt gooien ze met vissen en maken ze er een hele voorstelling van om de vis te verkopen. Ik moest ook aan Google denken waar de medewerkers een deel van de tijd aan eigen ‘hobby’-projecten mogen werken, die niet meteen iets op hoeven te leveren. Daar zijn al een hoop goede ideeën uit gekomen. Dat is eigenlijk spelen: gewoon even doen wat je leuk vindt. Of datgene wat je moet doen op een leuke manier doen.

Natuurlijk kun je van alles doen om opruimen leuker te maken: je kunt er leuke muziek bij draaien. Dat kan uptempo zijn om je lekker veel energie te geven. Als je iets aan het uitzoeken bent, dan wil je misschien liever iets rustigers erbij, bijvoorbeeld iets instrumentaals. Dan creëer je een meer bedachtzame sfeer.

Trouwens, niks nieuws onder de zon, kijk naar dit fragment van Mary Poppins uit
1964: http://www.youtube.com/watch?v=r9Pbd3RSbLo.

Een andere optie is om er een wedstrijd van de te maken: wie kan in een kwartier te meeste spullen verzamelen? En wie kan ze ook weer net zo snel op hun plek leggen? Of als je veel dingen weg wilt doen: wie heeft het eerst z’n vuilniszak vol? En als je alleen bent: verzamel zo snel mogelijk dertig voorwerpen die weg kunnen. Zet de wekker op een kwartier en ga!

Je kunt er ook een wedstrijd van maken om elke dag een bepaalde gewoonte uit te voeren. Als je het gedaan hebt geef je jezelf een sticker of iets anders leuks, als het maar zichtbaar is. Aan het eind van de maand heb je misschien een hele collage gemaakt?

Het organiseren zelf is eigenlijk een creatief proces, als je er goed over nadenkt. Het is een uitdaging om je spullen zo handig mogelijk in te delen. Om het zo te doen dat je dingen ook meteen weer terug kunt vinden. Om zo handig mogelijk gebruik te maken van alle spullen die je al hebt, om bijvoorbeeld je bergplekken mooi en herkenbaar te maken met kleuren. Je agenda of je kalender op te vrolijken met kleuren.

Je kunt een mooie herinneringsdoos maken waarin je je meest dierbare herinneringen bewaart en die je altijd kunt bekijken als je daar zin in hebt.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Zelfs gooien, zoals je op de vismarkt doen, zou kunnen: mik op de prullenmand of de vuilnisbak en kijk wie de meeste keren raak gooit (wel een beetje opletten waar je mee gooit, natuurlijk, niet met zware spullen doen of dingen die uit elkaar kunnen vallen).

Hier zie je ook goed terug dat je kunt kiezen: opruimen kan saai en vervelend zijn, maar je kunt het ook als een spel zien.

Geen opmerkingen: