donderdag 20 augustus 2009

Vis en organizing 3


In het boek Vis! gaat het er over hoe je meer energie, passie en plezier kunt hebben bij je werk. Op de Pike Place Vismarkt in Seattle weten ze precies hoe dat moet en ze zijn er wereldberoemd mee geworden. De hoofdpersoon in het boek krijgt een ingedutte afdeling onder haar hoede. Met de principes van Pike Place Vismarkt zorgt ze dat de medewerkers van haar administratieve afdeling weer inspiratie krijgen. Als het daar kan, dan moet dat toch ook bij organizing kunnen?
Het derde element uit het boek is wat lastiger toe te passen, maar laten we eens kijken of het lukt. Het gaat om: blij maken van je klanten. Iets extra’s doen, iets onverwachts doen, iets doen om ze er bij te betrekken. Iedereen heeft wel de ervaring dat medewerkers het onderling heel gezellig hebben, maar daardoor geen enkele aandacht meer hebben voor de klanten. Erg irritant is dat.

Dus hoe is dat van toepassing op organiseren? Ik zou zeggen dat je wel het doel in de gaten moet houden: je ruimt op om je werk goed te kunnen doen of om het gezellig te hebben met familie en vrienden. Niet om het opruimen zelf. Dus overdrijf niet in je organisatiedrift. Goed is goed genoeg en tijd met je man, kinderen en vriend(inn)en is uiteindelijk belangrijker.

Bij het spelen kwam ook al naar voren dat je dat prima samen kunt doen: als je huisgenoten hebt, betrek die dan bij het organiseren. Bespreek hoe jullie de taken verdelen, laat eventueel zien hoe je het altijd doet, doe iets de eerste keer samen. Geef complimenten als iets gedaan is, ongeacht hoe het gedaan is. Waardeer de inspanning. En ga het zeker niet opnieuw doen, omdat je vindt dat je het beter kunt (niet doen dames!). Dat is natuurlijk erg demotiverend.

Kun je ze ook blij maken als je alleen woont? En wie maak je dan blij? Je zou met een vriendin samen aan de slag kunnen gaan: vandaag bij je vriendin, volgende week bij jou. Ook kun je extra attent zijn als er vrienden komen: haal die wijn of die koekjes die ze zo lekker vinden, huur een film die ze leuk vinden. En als er geen vrienden langs komen: zorg dat je huis er extra verzorgd uit ziet met bloemen, haal je eigen favoriete eten of drinken, maak jezelf blij!

Een andere manier om mensen blij te maken is om iets voor iemand te doen, zonder daar iets voor terug te verwachten. En dan liefst iets waarvan je weet dat de ander er niet aan toe komt of er een hekel aan heeft. Lap iemands ramen, maak de oven schoon, ontdooi de vrieskist en stel de jouwe beschikbaar om de spullen koud te houden, zet de vuilniszak buiten, haal zware boodschappen, neem tijdschriften mee. De mogelijkheden zijn eindeloos. En niet vragen, dan voelen ze zich misschien bezwaard. Ook weer niet stiekem doen, maar gewoon zeggen: ik wil dit voor je doen.

Geen opmerkingen: