donderdag 27 augustus 2009

Vis en organizing 4


In het boek Vis! gaat het er over hoe je meer energie, passie en plezier kunt hebben bij je werk. Op de Pike Place Vismarkt in Seattle weten ze precies hoe dat moet en ze zijn er wereldberoemd mee geworden. De hoofdpersoon in het boek krijgt een ingedutte afdeling onder haar hoede. Met de principes van Pike Place Vismarkt zorgt ze dat de medewerkers van haar administratieve afdeling weer inspiratie krijgen. Als het daar kan, dan moet dat toch ook bij organizing kunnen?

Het derde principe is misschien meer van toepassing op bedrijven met klanten, maar het vierde principe past weer helemaal bij organizing: erbij zijn noemen ze het in het boek. Mindfulness zou je kunnen zeggen, met een beetje een modieuze term.

Dus: niet multitasken, als je aan het organiseren bent, ben je aan het organiseren en niet aan het bellen of e-mailen. Je gaat ook niets lezen wat je tegen komt, daar is het niet het moment voor. In het nu zijn, kun je ook zeggen. Overigens is het dan ook heel lastig om chagrijnig te zijn. Als je geconcentreerd met iets bezig bent, dan lukt kun je niet tegelijkertijd een rothumeur hebben. Als je een activiteit leuker en uitdagender maakt, dan is het weer gemakkelijker om geconcentreerd te zijn.

En concentratie kun je oefenen. Hoewel sommige mensen zich van nature makkelijker kunnen concentreren, kun je jezelf leren om langer geconcentreerd te werken. Begin met een korte periode, bijvoorbeeld vijf minuten. Zet een timer of gebruik je mobiele telefoon. Gaat je dat makkelijk af? Probeer dan tien minuten. Merk je dat je afdwaalt in die periode? Ga terug naar de taak en werk door tot de timer afgaat.

Je kunt het makkelijker maken om geconcentreerd te blijven door afleidingen uit te schakelen: zet je mail en je telefoon uit. Als het mogelijk is, doe de deur van je kamer dicht (op het werk of thuis). Je kunt best tien minuten zonder mail en telefoon. Als je tien minuten gewerkt hebt, kijk dan of je door wilt werken. Als tien minuten je gemakkelijk afgaat, ga dan naar 15 minuten. Vijftig minuten tot een uur is waarschijnlijk de maximum periode dat de meeste mensen geconcentreerd kunnen blijven. Maar als het bij jou minder is, geen probleem, het gaat er om dat je blokjes tijd geconcentreerd bezig bent. Op die manier boek je vooruitgang.

Kortom: de vier principes uit Vis! helpen je om organizing leuker en gemakkelijker te maken. Probeer er maar eens één.

Geen opmerkingen: