maandag 28 september 2009

De latte-factor


Afgelopen week was ik in Sevilla en daar waren een stuk of vier vestigingen van Starbucks. In Nederland kun je maar op een paar plaatsen naar deze Amerikaanse koffieketen en nog niet in Rotterdam. De hoogste tijd dus om een paar lattes, mokka’s en andere smaken uit te testen. Bovendien was het er lekker koel.

Nu was ik met vakantie en dan let ik wat minder op prijzen, maar een bekertje koffie voor vier euro is eigenlijk wel een beetje veel. Je kunt wel een espresso krijgen voor 1,70, maar veel minder wordt het niet. En wat heb je dan helemaal, een klein beetje koffie.

Amerikanen noemen dat de ´latte-factor´: als je elke dag naar Starbucks gaat geef je ongemerkt flinke bedragen uit. Want het blijft natuurlijk niet bij alleen een espresso, je wilt een cappuccino met een extra shot espresso (anders is het erg slappe koffie) of mokka, slagroom of iets anders lekkers. Je kunt een hoop bezuinigen door dat soort kleine uitgaven te beperken.

De consumentenbond heeft net uitgerekend wat onze koffie thuis kost (zie hun gids van oktober). Dat varieert van 3 cent voor oploskoffie en 4 cent voor filterkoffie, tot 6 tot 12 cent voor Senseo en 33 cent voor Nespresso. Toch nog altijd een stuk goedkoper dan Starbucks. Maar dan heb je er natuurlijk geen airconditioning en loungebanken bij.

Geen opmerkingen: