donderdag 3 september 2009

Na de vakantie doe ik het allemaal anders

Dacht je dat ook in de vakantie? Als ik terugkom dan ga ik het helemaal anders doen! Ik ga een boek schrijven, een eigen bedrijf beginnen, mijn baas/collega aanspreken op zijn/haar vervelende gedrag, geen extra klussen meer aannemen, meer tijd aan mijn familie besteden, etc.

Of je hebt je voorgenomen nu toch eindelijk je werkkamer eens op te ruimen of je administratie uit te zoeken en bij te houden. Dat kan natuurlijk ook.

Nu je terugbent en je bekijkt die gedachten nog eens in het nuchtere Hollandse licht, zakt de moed je alweer in de schoenen. Want hoe doe je dat dan? Hoe ga je dat voor elkaar krijgen?

Je twijfelt alweer. Dat mag, misschien was het toch niet zo’n goed voornemen. Maar als het iets is wat je al langer dwars zat of bezighoudt, dan is het misschien tijd om te onderzoeken hoe je het voor elkaar gaat krijgen.

En voor je het weet zit je alweer in het vertrouwde ritme en is er niets veranderd. Ook dat is de kracht van gewoonten. Het overgrote gedeelte van ons gedrag bestaat uit gewoonten en die helpen niet altijd om je doelen te bereiken.

Als het je gewoonte is om ja te zeggen als je baas je vraagt extra werk te doen, dan heb je dat zo weer gedaan, ook al had je je nog zo voorgenomen om dat niet te doen.

Je kunt gewoontes veranderen. Maar dat lukt alleen als je je voorbereidt. Bedenk dus van te voren wat je gaat zeggen als je baas aan je bureau staat met die haastklus. Oefen het voor de spiegel, met je partner of je coach.

Vraag altijd hoe belangrijk de klus is? Moet het nu, vandaag nog af? Wat gebeurt er als je het niet doet? Hoe erg is dat? Misschien zeg je dan nog steeds ja, maar in elk geval zeg je niet meer onmiddellijk ja, zonder nadenken.

Bekijk je voornemens nog eens. Zijn het wezenlijke wensen? Kijk dan hoe je ze kunt realiseren. Is er een kleine stap die je kunt nemen om dichterbij je wens of doel te komen? Misschien zie je het niet zitten om een boek te schrijven, maar vind je het wel leuk om een weblog te beginnen over een bepaald onderwerp?

Breek met je gewoontes en doe eens iets nieuws na de vakantie.
Kijk of je één wens dichterbij kunt brengen.

Geen opmerkingen: