dinsdag 15 september 2009

Drie manieren om in actie te komen


Zo vlak na de vakantie kan het lastig zijn om weer in actie te komen. Je leest er misschien over, zoals in deze nieuwsbrief en je maakt een actielijst of je denkt aan alles wat je nog moet doen. Maar daarmee ben je nog niet in beweging gekomen.

Het kan een valkuil zijn: lezen over opruimen of lijstjes maken, maar niet in actie komen. In feite is het een soort uitstelgedrag: in plaats van aan de slag te gaan, lees je er nog maar eens over of zet je je actie nog maar eens op een rijtje.

Dat is hetzelfde als leren fietsen zonder ooit op een fiets te gaan zitten. Je leert geen fietsen door er over te lezen of door alle onderdelen van een fiets te analyseren. Je leert fietsen door het te doen. Misschien heb je eerst wat hulp nodig, bijvoorbeeld van zijwieltjes of val je een paar keer. Na een tijdje gaat het vanzelf beter en kun je fietsen zonder hulp en zonder vallen.

Met opruimen is het niet anders. Wat er nodig is, is dat je daadwerkelijk in actie komt, iets doet. Dan verandert er pas iets. Daarom vraag ik je deze keer om na te gaan welke actie jij hebt uitgesteld? Welk project ben je niet gestart? Waarover ben je aan het lezen zonder echt iets te doen? Waarvan maak jij steeds lijstjes zonder in actie te komen?

Om op gang te komen geef ik je drie manieren om in actie te komen, de zijwieltjes als het ware:

1. Bedenk wat de eerste actie is.
Wat kun je vandaag nog doen om dichter bij je doel te komen? Bij voorkeur is dit iets wat je vijf minuten tot maximaal een kwartier kost. Zet alleen die eerste stap en kijk dan verder. Als je nog onzeker bent over wat je moet doen: vraag iemand om advies.

2. Zorg dat je de juiste spullen in huis hebt
Weet je niet zeker of je alles wat je nodig hebt in huis hebt? Ga dan na wat je nog mist en zorg dat je het aanschaft of ergens leent. Dat is je eerste actie. En als je eenmaal alles in huis hebt, leg dan alles alvast klaar, dan kun je tenminste zien wat je hebt. Tsja, als je dat gedaan hebt, dan kun je natuurlijk net zo goed gewoon beginnen.

3. Experimenteer
Het is lastig om aan een groot project te beginnen en ook om uit een hoop mogelijkheden te kiezen. Dat is allemaal nog veel moeilijker als je het gevoel hebt dat er veel van afhangt. Zie het dus als een experiment: je probeert gewoon wat en dan zie je wel wat er van komt. Of kies een bepaald thema voor de komende maand. Daar ga je je deze maand mee bezig houden, daarna ga je weer iets anders doen. Je kiest helemaal niet echt, je probeert gewoon wat uit.

En als je eens van de ‘opruimfiets’ afvalt, geen punt, dan stap je gewoon weer op. Zoek de hulp die bij je past en blijf oefenen. Opruimen wordt dan uiteindelijk net zo vanzelfsprekend als fietsen.

Behoefte aan een opstapje? Doe de Organizingscan

In twee uur specifieke tips en een stappenplan voor maar 95 euro.
Je wilt best zelf aan de slag, maar je weet niet goed waar te beginnen en welke stappen je moet nemen? Dan biedt de Organizingscan een oplossing: in twee uur lopen we samen je huis en/of kantoor door. Ik geef je op dat moment meteen een aantal tips, zodat je meteen aan de slag kunt.

Daarnaast krijg je achteraf van mij een uitgebreide rapportage, met daarin tips die speciaal op jou van toepassing zijn en een persoonlijk stappenplan waarmee je aan de slag kunt.

Je kunt de Organizingscan ook zakelijk inzetten, dan betaal je € 160,- voor twee uur, inclusief rapportage. Buiten Rotterdam bereken ik reiskosten.

Geen opmerkingen: