vrijdag 18 september 2009

Gevonden voorwerpen (2)


Onlangs was ik mijn bakje met acties aan het uitmesten. Tijdens het opruimen kwam ik een aantal korte berichten tegen, die ik bewaard had om over te bloggen. Stuk voor stuk te kort voor een hele column, maar toch leuk genoeg om te vermelden.

Veel gekocht = lekker
Misschien ken je het fenomeen dat lege terrassen opeens vol kunnen lopen als er een paar mensen gaat zitten. Mensen zijn kuddedieren en dat geldt ook in de supermarkt, zo schrijft Dr. Erica van Herpen. Mensen die wijn kopen in de supermarkt kopen het liefst een wijn die bijna op is, ‘want zoveel mensen hebben die gekocht, die zal dus wel goed zijn’. Dit geldt dan vooral voor producten waarvan we de kwaliteit moeilijk in kunnen schatten, zoals wijn (en restaurants). Soms is het dus handig om je schappen niet te snel bij te vullen. Of, als je consument bent om je daar niet door te laten (mis)leiden?

Ga niet winkelen als je honger hebt
Dat is een bekend advies. Nu is het ook bewezen: als je gemotiveerd bent voor een bepaald gedrag, dan neem je nuttige voorwerpen (voor dat gedrag) groter waar dan andere voorwerpen. Mensen die graag willen drinken schatten een glas water groter in dan mensen die geen behoefte hebben aan water. Zou je dan ook kleinere hoeveelheden gaan kopen als je honger hebt, omdat je dat gebak of die chocoladereep groter inschat? Op de één of andere manier betwijfel ik dat.

Helper’s high
Als je aardig bent voor anderen ga je jezelf ook beter voelen. Helper’s high noemen ze dat. Dus als je minder goed voelt, doe dan eens iets aardigs voor een ander: geef een compliment, bedank iemand ergens voor, wees nieuwsgierig en stel vragen en luister met aandacht, oordeel niet en toon medeleven. Kortom: richt je op een ander en je eigen problemen verdwijnen even naar de achtergrond.

Geen opmerkingen: