zondag 30 november 2008

Maakt meditatie georganiseerd?

Het wordt steeds duidelijker: mediteren is goed voor je. Je kunt tegenwoordig met hersenonderzoek aantonen dat je hersenen veranderen als je regelmatig mediteert. En die veranderingen lijken alleen maar ten goede te zijn.

Je krijgt bijvoorbeeld meer focus op wat echt belangrijk is. Dingen die de aandacht afleiden leg je gemakkelijker naast je neer. Logisch misschien als je je elke dag alleen concentreert op je ademhaling en je door niets laat afleiden. Want dat is wat je doet met mediteren: gedachten en gevoelens laat je voorbij gaan en je concentreert je alleen op het nu.

En dan krijg je als handig bij-effect dat je beter onderscheid kunt maken tussen nuttige en irrelevante informatie. Je kunt je beter focussen op wat je aan het doen bent, want dat is precies waar je steeds op oefent. En je kunt beter en sneller kiezen wat belangrijk voor je is.

Dat zijn precies vaardigheden die je ook prima kunt gebruiken bij organizing. Het zal dus gemakkelijker worden om te bepalen welke voorwerpen werkelijk van belang zijn voor je. Je kunt voorwerpen waarschijnlijk ook makkelijker loslaten, omdat je geleerd hebt de bijbehorende emoties en gevoelens los te laten. Ik geloof dan ook dat meditatie je kan helpen om georganiseerder te worden. Daarnaast word je er ook nog efficiënter, gezonder en gelukkiger van. Wat veel belangrijker is dan georganiseerd worden.

Misschien is het ook niet noodzakelijk om te mediteren. Iemand zei ooit tegen me: vroeger gingen mensen daarvoor naar de kerk. En wie weet maakt het niet zoveel uit hoe en waar je de stilte vindt, als je maar tijd maakt om stil te staan en stil te zijn. Van alleen hard doorwerken word je niet altijd georganiseerder en zeker niet gelukkiger. Oftewel: als je haast hebt, sta dan stil. Sta stil en luister.

Gebaseerd op Volkskrant, 15 november 2008

Geen opmerkingen: