woensdag 25 maart 2009

Organizing en psychologie

In de nieuwe Psychologie Magazine staan 100 inzichten waar je echt iets aan hebt. Het is een erg interessant nummer. Een aantal van de inzichten zijn vooral van toepassing op organizing. Bijvoorbeeld:

  • TNO heeft bewezen dat een plant op je bureau er voor zorgt dat je beter werkt. Je wordt er creatiever van als je groen ziet. Dat hoeft misschien niet eens een echte plant te zijn.
  • Het is beter compassie te hebben met jezelf dan een groot gevoel voor eigenwaarde. Dus wees begripvol voor jezelf als je jezelf voelt tekortschieten of als je fouten maakt. Dat geldt dus ook voor opruimen. Het is nooit af en anders begint het meteen weer opnieuw. Dat ligt niet aan jou, dat is nou eenmaal zo.
  • Hoe je kinderen eten leert, bijvoorbeeld door ze te betrekken bij de maaltijd. Maar ook dat je kinderen groente kunt leren eten, maar dat de voorkeur voor vlees en vis voor 78 procent erfelijk vast ligt. Daar kun je dus veel minder aan doen.
  • Over stoppen met piekeren. Veel mensen piekeren ook over opruimen of over to do lijstjes. Hoe stop je daar mee? Onder andere door piekeren zo onaantrekkelijk mogelijk te maken: geef jezelf een piekermoment, maar ga dan wel in een ongemakkelijke stoel zitten.
  • Een artikel over keuzestress, waarin kort en bondig wordt uitgelegd wat het verschil is tussen maximizers en satisficers en waarom je betern een satisficer kunt zijn of worden.
  • Sonja Lyubomirsky over geluk (zie ook mijn recensie: www.opgeruimdorganizing.nl/leestips_41.htm)
  • Inzet en succes zijn twee aparte dingen die niet automatisch samen gaan. Daarom kan het soms handig zijn om minder moeite te doen of om de inzet te belonen en niet perse het resultaat.
  • Als je negatief gedrag volhoudt, dan heeft dat altijd een voordeel, hoe gek dat misschien ook klinkt. Dat geldt ook voor niet-opruimen. Rommeligheid kan zijn voordelen hebben: je hoeft bepaalde dromen niet uit te voeren omdat je eerst moet opruimen, bijvoorbeeld.
  • Visualisatie werkt. Als je je een bepaalde situatie (een opgeruimd huis) zo levendig mogelijk voorstelt, dan helpt dat om het resultaat te bereiken.

Verder nog Martin Seligman over geluk en een stuk over wat je kunt leren van de mensen waar je je aan ergert. Kortom, een nummer om te bewaren.

Geen opmerkingen: